Σε ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από συμβατικές μονάδες όσο και σε ΑΠΕ προχωράει η ΔΕΗ. Χθες, ανακοινώθηκε επισήμως η συμμετοχή της εταιρείας με πλειοψηφικό μερίδιο (51%) στη μονάδα φυσικού αερίου του ομίλου Κοπελούζου στην Κομοτηνή, αλλά και η εξαγορά από τη θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες εν λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 46 MW από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.
Η συμμετοχή της ΔΕΗ στη μονάδα της Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου που συζητείται εδώ και καιρό, επισφραγίστηκε με τη συμφωνία που υπεγράφη προχθές αργά το βράδυ παρόντος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Οπως επισήμως ανακοινώθηκε χθες, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy «υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά από τη ΔΕΗ του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία “Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.” και την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 29% της ίδιας εταιρείας. Η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% και θα συμμετέχει στο νέο σχήμα». Η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει το 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025. Η μονάδα ισχύος 840 MW με συντελεστή απόδοσης 63% και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης και θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης, επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού. Η μονάδα είναι επίσης ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Mε τον νευραλγικό ρόλο του φυσικού αερίου στη μετάβαση προς τις ΑΠΕ συνέδεσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης την απόφαση για επένδυση σε μονάδα φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν παρεκκλίνει από τη στρατηγική της εταιρείας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η καθαρή ενέργεια.
Θα μπορεί να προμηθεύεται αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης.
Η συμφωνία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία μέσω αυτής, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ξιφαράς, «εισέρχεται σε μια νέα αγορά και κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση».
Στο μέτωπο της καθαρής ενέργειας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε συμφωνία με την Piraeus Equity Partners για την εξαγορά εν λειτουργία αιολικών σταθμών ισχύος 44 MW και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 MW. Αν και στη συμφωνία δεν αναφέρεται το ύψος του τιμήματος, πληροφορίες το τοποθετούν πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επικράτησε σε ανοιχτή ανταγωνιστική διαδικασία στην οποία το «παρών» έδωσαν ελληνικές και διεθνείς επενδυτικές επιχειρήσεις. Είναι η δεύτερη φορά που η θυγατρική της ΔΕΗ κερδίζει διεθνή διαγωνισμό στο πλαίσιο μιας επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί υπό τη διοίκηση του κ. Κωνσταντίνου Μαύρου. Eίχε προηγηθεί τον Ιούνιο η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra, επίσης μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ενώ εξετάζει και νέες εξαγορές εντός και εκτός της χώρας. «Πιστοί στη στρατηγική μας συνεχίζουμε με επιτυχία τη δέσμευσή μας να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιό μας ενδυναμώνοντας περαιτέρω την παρουσία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην ελληνική και όχι μόνο αγορά ενέργειας. Η ολοκλήρωση της απόκτησης αυτών των 46 ΜW θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μας να γίνουμε ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαύρος. «Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για το έντονο ενδιαφέρον τους. Η Piraeus Equity Partners μέσω του πλειοδοτικού διαγωνισμού έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή για την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων της», ανέφερε ο κ. Ιων Τσάκωνας, διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Equity Partners.