Στα 8 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups

Στα 8 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups

Τη μεγαλύτερη αποτίμηση έχει η Viva Wallet, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την εξαγορά του 48,5% από την αμερικανική JP Morgan

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από 8 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική αξία των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ποσό που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τη Ρουμανία. Τα «ηνία» διατηρούν 10 νεοφυείς εταιρείες –κάποιες εκ των οποίων δεν είναι πλέον startups, αφού βρίσκονται σε ώριμα στάδια ανάπτυξης–, με τη συνολική τους αξία να προσεγγίζει κατά μέσον όρο τα 5,8 δισ. ευρώ. Αυτό αναφέρει η έκθεση «Startups in Greece 2022/2023», η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital και η οποία για πρώτη φορά δημοσιοποιεί τη λίστα με τις 10 εταιρείες τεχνολογίας που έχουν την υψηλότερη αποτίμηση βάσει ενός εύρους εκτιμήσεων της αξίας τους.

Στα 8 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups-1

Τη μεγαλύτερη αποτίμηση έχει η Viva Wallet, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την εξαγορά του 48,5% από την αμερικανική JP Morgan.

Στον συγκεκριμένο γύρο, που είναι και ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας (series C) συμμετείχε και το κρατικό fund ADQ του Αμπου Ντάμπι. Την 6η θέση καταλαμβάνει η εταιρεία ευέλικτου leasing αυτοκινήτων FlexCar με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ με αποτίμηση κοντά στα 100-200 εκατ. ευρώ ακολουθεί η Hellas Direct. Τέλος, τις 3 τελευταίες θέσεις της κατάταξης με αποτίμηση 100-150 εκατ. ευρώ καταλαμβάνουν η Spotawheel, η TileDB και η εταιρεία τεχνολογίας παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech) Plum.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, η αξία πολλών εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως –ειδικά σε περιπτώσεις που ήταν ιδιαιτέρως “φουσκωμένες”– μειώθηκε σημαντικά μέσα στο 2022. Ωστόσο, εκπρόσωποι των ελληνικών startups εκτιμούν πως οι ελληνικές αποτιμήσεις κινούνται σε αρκετά λογικά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς δυσκολίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης, αλλά και προκλήσεις που αφορούν τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι επενδύσεις (υπολογίζονται οι επενδύσεις που έγιναν μέσω ΑΜΚ και όχι μέσω δανεισμού) ανήλθαν τη φετινή χρονιά περίπου στα 310 εκατ. ευρώ από 540 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας πτώση άνω του 40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT