Τραμπ: Είχε «ασυλία» από την ομοσπονδιακή εφορία για δύο χρόνια

Τραμπ: Είχε «ασυλία» από την ομοσπονδιακή εφορία για δύο χρόνια

Ο νόμος ορίζει ότι οι δηλώσεις προέδρου και αντιπροέδρου πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ερωτήματα προκαλεί η αποκάλυψη ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία φορολογικών υποθέσεων IRS πραγματοποιούσε ετήσιο έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων του Μπαράκ Ομπάμα και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, προσφέροντας αντίθετα ιδιότυπη «ασυλία» για δύο χρόνια στον Ντόναλντ Τραμπ, μέχρις ότου οι Δημοκρατικοί εγκαινιάσουν έρευνα γι’ αυτές τις «αγνοούμενες» δηλώσεις.

Η υπηρεσία παραβίασε έτσι τον νόμο που ορίζει ότι οι δηλώσεις προέδρου και αντιπροέδρου πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο. Η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής απέφυγε ωστόσο να αποσαφηνίσει εάν η παράλειψη αυτή έγινε σκόπιμα στην περίπτωση του Τραμπ ή οφειλόταν σε γραφειοκρατική δυσλειτουργία.

Ο πρώτος έλεγχος των δηλώσεων εισοδήματος του Τραμπ έγινε από την IRS τον Απρίλιο του 2019, λίγες ώρες αφότου ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρίτσαρντ Νιλ είχε ζητήσει εξηγήσεις για την ολιγωρία των ομοσπονδιακών φορολογικών αρχών. Ακόμη και όταν η υπηρεσία εγκαινίασε την έρευνα, οι δηλώσεις του Τραμπ ελέγχθηκαν μόνο από έναν υπάλληλο, ο οποίος βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπος με την πολυμελή και ικανή δικηγορική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.

Τον πρώτο χρόνο της προεδρίας Τραμπ, ο διορισμένος από τον πρόεδρο Ομπάμα, Τζον Κόσκινεν, παρέμεινε στη θέση του και δεν ζήτησε έλεγχο των δηλώσεων του προέδρου. Την ίδια στάση τήρησαν και οι διορισμένοι από τον Τραμπ διάδοχοι του Κόσκινεν.

Ο Ρίτσαρντ Νιλ κατέθεσε το πρώτο επίσημο αίτημα δημοσιοποίησης των φορολογικών δηλώσεων του τότε προέδρου το 2019, με τον Τραμπ να αντιστέκεται στο αίτημα για σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Η επιτροπή απέκτησε πρόσβαση στο σχετικό υλικό μόλις τον περασμένο μήνα, με τους Ρεπουμπλικανούς να αναμένεται να αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής –και της αρμόδιας επιτροπής– τον Ιανουάριο.

«Η IRS βρέθηκε κοιμισμένη στο τιμόνι. Το πρόγραμμα προεδρικού φορολογικού ελέγχου είναι αναξιόπιστο», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρον Ουάιντεν, που χαρακτήρισε «βόμβα» το πόρισμα της επιτροπής.

Η υπηρεσία IRS βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο επικρίσεων στις αρχές του χρόνου, μετά την αποκάλυψη ότι δύο εχθροί του Τραμπ, ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόουμι και ο υπαρχηγός του, υπέστησαν εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους.

Το 2019 ο Τραμπ είχε προκαλέσει αίσθηση ζητώντας από τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, να επιταχύνει τον διορισμό του παλαιού συνεργάτη του Τραμπ, Μάικλ Ντέσμοντ, ως επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της IRS. Το 2018 ο Τραμπ διόρισε νέο επικεφαλής της IRS, ο οποίος είχε συγγράψει στήλη σε οικονομικό περιοδικό το 2016 στηρίζοντας την απόφαση του Τραμπ να μη δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT