Μια μαθηματικός πίσω από την απάτη του FTX

Μια μαθηματικός πίσω από την απάτη του FTX

Βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία η ζωή της πρώην συνεργάτιδος του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, που παραδέχθηκε την ενοχή της για απάτη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Οσο ξεδιπλώνονται οι πτυχές της τεράστιας απάτης στα κρυπτογραφημένα νομίσματα, τα οποία τελούσαν υπό διαπραγμάτευση στην πλέον πτωχευμένη πλατφόρμα FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ με έδρα τις Μπαχάμες, τόσο αρχίζουμε να σκεπτόμαστε ότι η υπόθεση κάλλιστα θα μπορούσε να γυριστεί ταινία στο Χόλιγουντ – κι ίσως σύντομα να γίνει. Η νέα τροπή σε αυτήν την υπόθεση, όπου ο Μπάνκμαν-Φράιντ εκδόθηκε να δικαστεί στις ΗΠΑ και κατηγορείται για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων, όπως απάτη, συνωμοσία, ξέπλυμα κ.ά., έχει να κάνει με το ότι η πρώην συνεργάτις και κατά καιρούς σύντροφός του, Καρολάιν Ελισον, παραδέχθηκε την ενοχή της για απάτη. Η μαθηματικός Καρολάιν Ελισον υπήρξε πρώην επικεφαλής της αδελφής πλατφόρμας Alameda Research, στην οποία ο Μπάνκμαν-Φράιντ διοχέτευσε πολλά από τα χρήματα των πελατών της FTX, σύμφωνα με το κατηγορητήριό του. Η ίδια δήλωσε ένοχη για επτά κατηγορίες και πλέον συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το moneyreview.gr. Προφανώς πρόκειται για κάποιου είδους συμφωνία, προκειμένου να έχει μια ευνοϊκότερη μεταχείριση και να ελαττωθεί η ποινή της, η οποία σε αυτό το στάδιο υπολογίζεται σε 110 έτη, ενώ του συνεργού της σε 115 έτη. Σε κάθε περίπτωση, από τα όσα βγαίνουν στο φως τις τελευταίες εβδομάδες, η Καρολάιν Ελισον υπήρξε σημαντικός παράγοντας πίσω από τη φαινομενική επιτυχία και την εξίσου θορυβώδη κατάρρευση του ανταλλακτηρίου ψηφιακών νομισμάτων του FTX. Αντιμέτωπη με τις αποκαλύψεις, η Ελισον εμφανίζεται να σβήνει τα ίχνη της από το Ιντερνετ, όπου ήταν ιδιαίτερα ενεργή παλαιότερα.

Ομως, όπως σημειώνει το Business Insider, η περιέργεια γύρω από το όνομά της έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις, αφότου το CoinDesk μετέδωσε την πληροφορία ότι κατά καιρούς διατηρούσε σχέση με τον ιδρυτή του FTX. Από τα όσα είναι γνωστά για εκείνη, προκύπτει ότι είναι πολύ μορφωμένη, με υψηλό δείκτη ευφυΐας, ένα μαθηματικό μυαλό που φάνηκε από νωρίς τι δυνατότητες έχει, αλλά και ένας άνθρωπος που διαβάζει ακατάπαυστα, από τα βιβλία του Χάρι Πότερ έως οικονομικά επιστημονικά άρθρα. Μεγάλωσε στα προάστια της Βοστώνης και είναι κόρη δύο οικονομολόγων, καθηγητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Σε ηλικία μόλις 8 ετών λέγεται ότι παρέδωσε στον πατέρα της οικονομική ανάλυση για τις τιμές των λούτρινων παιχνιδιών στην αλυσίδα Toys ‘R’ Us. Η έφεσή της στα μαθηματικά φάνηκε από όταν ακόμα φοιτούσε στο Γυμνάσιο, ενώ έπαιρνε μέρος σε μαθηματικούς διαγωνισμούς όπως το Math Prize for Girls. Το 2012 εισήλθε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά. Μετά το πανεπιστήμιο γνώρισε τον Μπάνκμαν-Φράιντ, με τον οποίο την ένωσε το κοινό τους ενδιαφέρον για τον «αποτελεσματικό αλτρουισμό». Εως το 2018 ο εν λόγω είχε ιδρύσει την Alameda Research, έπεισε την μαθηματικό να συνεργαστούν, ενώ όπως η ίδια αργότερα θα αποκάλυπτε στο Forbes, η πρώτη της εντύπωση από την Alameda ήταν ότι δεν γνώριζαν τι έκαναν. Το 2022, όμως, η Καρολάιν Ελισον μπήκε στη λίστα των πλουσίων κάτω των 30 ετών του Forbes. Ηταν μέλος μιας 10μελούς ομάδας ατόμων που ζούσαν όλοι μαζί στις Μπαχάμες, διατηρώντας μεταξύ άλλων και ερωτικές σχέσεις μεταξύ τους – κάτι που παραπέμπει στα κοινόβια του ’70, αν και τότε σε αυτά δεν υπήρχε το στοιχείο του κέρδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT