Άλμα της ζήτησης στις βρετανικές τράπεζες τροφίμων

Άλμα της ζήτησης στις βρετανικές τράπεζες τροφίμων

Εχει αυξηθεί κατά 46% τους προηγούμενους μήνες, σε σχέση μόλις με τον προηγούμενο χρόνο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Κονσέρβες, μακαρόνια, τσάι, καφές και κάποια κουπόνια αγορών. Αυτά τα βασικά προϊόντα και κάτι παραπάνω βρίσκονται στα πακέτα που αναζητούν όλο και περισσότεροι Βρετανοί στις τράπεζες τροφίμων/κοινωνικά παντοπωλεία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Trussell Trust, του μεγαλύτερου οργανισμού τραπεζών τροφίμων στη χώρα, η στροφή των πολιτών προς τη ζήτηση δωρεάν τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 46% τους προηγούμενους μήνες, σε σχέση μόλις με τον προηγούμενο χρόνο. Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες που βιώνει η χώρα έχουν δημιουργήσει ένα αλυσιδωτό πρόβλημα. Λίγο το Brexit και η αδυναμία να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, λίγο η πανδημία, όπου το κράτος ακόμα δεν έχει επανέλθει οικονομικά, λίγο ο πόλεμος στην Ουκρανία με την ενεργειακή κρίση να ωθεί ανοδικά τον πληθωρισμό, όλα αυτά έχουν καταφέρει να «στριμώξουν στη γωνία» τους Βρετανούς.

Χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα ξεπερνάει πλέον το 16%, ενώ η οικονομία για τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο συρρικνώθηκε κατά 0,3%, ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι προβλεπόταν. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Trussell Trust, την περίοδο των Χριστουγέννων η ζήτηση δωρεάν τροφίμων θα έρθει ως «τσουνάμι», καθώς επιπρόσθετη έρευνα δείχνει ότι ακόμα και «νοικοκυριά με εργαζόμενους ενήλικες» στρέφονται προς τις τράπεζες τροφίμων και συγκεκριμένα ένα στα πέντε. Τα περισσότερα κοινωνικά παντοπωλεία ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει ορισμένα μέτρα, καθώς είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν στην τόσο μεγάλη ζήτηση. Ομως η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ χαρακτηρίζεται από πολλά βρετανικά ΜΜΕ ως «εξαφανισμένη», καθώς παρά τα σοβαρά γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα, όπως οι απεργίες, δεν έχει αντιδράσει και δεν έχει ακόμα προσφέρει μια άμεση ανακούφιση στους πολίτες. «Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η φιλανθρωπία έχει γίνει η απάντηση στην αυξανόμενη φτώχεια, όμως αυτό δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε αποδεκτό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σαμπίν Γκούντγουιν, πρόεδρος του οργανισμού τραπεζών τροφίμων Food Aid Network, στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, χθεσινή ανάλυση από το BBC έδειξε ότι 21 δήμοι της Αγγλίας δεν θα προσφέρουν κουπόνια τροφίμων και δραστηριοτήτων στα παιδιά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Σύμφωνα, τέλος, με την Ενωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν δόθηκαν αρκετά χρήματα από την κυβέρνηση σε δήμους με αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν με τα ήδη δυσμενή οικονομικά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT