Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε τις αγορές

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε τις αγορές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Στην προγραμματισμένη συνάντηση νομισματικής πολιτικής την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) η οποία, σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συνεχίζει την εφαρμογή μιας ιδιαίτερα υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, διατήρησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, αποφάσισε μερική χαλάρωση του πλαισίου ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, διεύρυνε το εύρος διακύμανσης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων από τις 25 στις 50 μονάδες βάσης (μ.β.), μία απόφαση που εξέπληξε τις αγορές καθώς δεν περίμεναν κάποια αλλαγή στην πολιτική της BoJ πριν από τη λήξη της θητείας του διοικητή Χαρουχίκο Κουρόντα στα τέλη Μαρτίου του 2023. Αν και ο διοικητής ανέφερε στην ομιλία του ότι η απόφαση αυτή σκοπό έχει την ενθάρρυνση της καλύτερης λειτουργίας της αγοράς ομολόγων, καθώς και ότι η τράπεζα προτίθεται να συνεχίσει την εφαρμογή υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, ανακοινώνοντας αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 7,3 τρισ. στα 9 τρισ. γιεν, οι αγορές την εξέλαβαν ως ένα πρώτο βήμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού τίτλου βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών περίπου (0,48%), συμπαρασύροντας τις διεθνείς αγορές σταθερού εισοδήματος, οι οποίες βρίσκονταν ακόμα υπό την επήρεια των ανακοινώσεων από τη Fed και την ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα για συνέχιση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής τους. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου βρέθηκε για πρώτη φορά από τα τέλη του προηγούμενου μήνα πάνω από το επίπεδο του 3,70%, πριν υποχωρήσει προσωρινά την Πέμπτη κατά περίπου 9 μ.β., παραμένοντας όμως υψηλότερα από το επίπεδο του 3,50% στο οποίο είχε βρεθεί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που έδειξαν νέα πτώση για τον κύριο και τον δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο (στο 7,1% και 6,0% ετησίως, αντίστοιχα). Παρά την καταγραφή κάποιων κερδών για τους αμερικανικούς κυβερνητικούς τίτλους στα τέλη της εβδομάδας και τα στοιχεία για υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του δείκτη τιμών παραγωγού στη Γερμανία τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα (28,8% ετησίως, χαμηλό εννέα μηνών), τα ευρωπαϊκά ομόλογα παρέμειναν υπό πίεση, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να ανέρχεται πάνω από το 2,30% για πρώτη φορά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εν μέσω νέων «επιθετικών» δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων με ρυθμό 50 μ.β.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT