«Τρέχει» για να προλάβει ΕΚΤ και εκλογές ο ΟΔΔΗΧ

«Τρέχει» για να προλάβει ΕΚΤ και εκλογές ο ΟΔΔΗΧ

«Οσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» είναι το… μότο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τις εξόδους στις αγορές το 2023, κάτι που είχε βέβαια ισχύσει τα τελευταία έτη, αλλά αποκτά ιδιαίτερη «βαρύτητα» το νέο έτος

4' 16" χρόνος ανάγνωσης

«Οσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» είναι το… μότο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τις εξόδους στις αγορές το 2023, κάτι που είχε βέβαια ισχύσει τα τελευταία έτη, αλλά αποκτά ιδιαίτερη «βαρύτητα» το νέο έτος. Εκτός του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες θα είναι της τάξης των 50 μ.β. ασκώντας σταδιακά όλο και μεγαλύτερη πίεση στα κόστη δανεισμού, ενώ θα ξεκινήσει και την ποσοτική σύσφιγξη ενισχύοντας αυτές τις πιέσεις –με την Ελλάδα να παρασύρεται από το κλίμα αν και δεν την αφορά άμεσα το QT– το 2023 αποτελεί για τη χώρα και έτος εκλογών.

Ο πολιτικός κίνδυνος

Με δεδομένο ότι η εκλογική διαδικασία –όποτε τελικά συμβεί– αναμένεται να είναι χρονοβόρος και θα προκαλέσει αστάθεια στην αγορά, όπως έχουν επισημάνει και οι διεθνείς οίκοι, ο ΟΔΔΗΧ είναι λογικό να προτιμήσει να καλύψει σημαντικό μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του έτους εμπροσθοβαρώς. Επίσης, σταδιακά και εάν οι εκτιμήσεις για διολίσθηση της Ευρωζώνης σε ύφεση ήδη από το τρέχον τρίμηνο αποδειχθούν σωστές κατά τη διάρκεια του 2023, αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα «βαρίδι» στην ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι θα στραφούν μακριά από το ρίσκο.

Βέβαια, θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί να μη δοθεί το βάρος των εκδόσεων στο β΄ εξάμηνο όπου η Ελλάδα θα έχει αφήσει πίσω της τις εκλογές και μπορεί και να έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα έστω και από έναν οίκο αξιολόγησης, ή να είναι στα πρόθυρα να το πετύχει; Η απάντηση είναι πως, πρώτον, οι «ασφαλείς» κινήσεις είναι ο κύριος στόχος και η εμπροσθοβαρής στρατηγική έχει αποδειχθεί σωστή κάθε μία από τις τελευταίες χρονιές και δεύτερον, προφανώς μία τέτοια εξέλιξη θα είναι θετική και ο ΟΔΔΗΧ θα την εκμεταλλευτεί με θετικές εκπλήξεις για τις αγορές. Προς το παρόν ωστόσο στοχεύει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2023, με το ποσό να αυξάνεται στα 8 δισ. ευρώ αν και εφόσον προχωρήσει η έκδοση του πράσινου ομολόγου, συνεχίζοντας έτσι τη «συγκρατημένη» δανειακή στρατηγική. Και αυτό γιατί το περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων απαιτεί προσεκτική προσέγγιση, ενώ χάρη στις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και τη «μεταφορά» ποσών που δεν εισπράχθηκαν το 2022 (σύνολο 4,2 δισ. ευρώ), στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις (2 δισ. ευρώ) και στη χρήση μέρους (2,2 δισ. ευρώ) των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, η Ελλάδα μπορεί να καλύψει άνετα τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2023 που διαμορφώνονται στα 15,4 δισ. ευρώ.

Η πρώτη έκδοση του 2023

Η έναρξη ποσοτικής σύσφιγξης θα καταστήσει δυσκολότερες τις εκδόσεις ομολόγων φέτος, ενώ η εκλογική αναμέτρηση θα εντείνει την αβεβαιότητα.

Εκτός απροόπτου, και ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατεί, ο ΟΔΔΗΧ θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στις αγορές τον Ιανουάριο με ένα νέο ομόλογο αναφοράς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το νέο ομόλογο θα είναι 10ετές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την JP Morgan ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει τον Ιανουάριο σε νέα κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου, κάτι που αναμένει και η Citigroup η οποία και εκτιμά πως στόχος θα είναι η άντληση 3 δισ. ευρώ. Επίσης, κατά τη Citi, η επόμενη έξοδος της Ελλάδας τοποθετείται τον Απρίλιο με 5ετές ομόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στο οποίο αργότερα μέσα στο έτος θα πραγματοποιηθεί reopening για την αύξηση του μεγέθους του κατά 2 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ προβλέπει «άνοιγμα» και της έκδοσης του 10ετούς τον Μάιο με Ιούλιο για την αύξηση του μεγέθους του κατά 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα δεν αποκλείει και την έκδοση 7ετούς ομολόγου τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, δεν αποκλείονται νέες πρόωρες αποπληρωμές των δανείων GLF, κάτι που θα αποφασιστεί ωστόσο προς το τέλος της χρονιάς, ανάλογα και με τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, εάν η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα ή είναι κοντά στο να πετύχει αυτό το ορόσημο, δεν αποκλείεται ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή ακόμα και δύο δόσεων των GLF, του 2024 και του 2025, συνολικού ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ, μέσω της χρήσης του cash buffer.

Σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες ημερομηνίες οι οποίες και θα καθορίσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχουν ήδη δημοσιευθεί από τους οίκους αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ευρέως πως η όποια θετική κίνηση θα συμβεί μετά τις εκλογές και όταν οι οίκοι θα έχουν ολοκληρωμένη άποψη για τις προοπτικές της οικονομίας και των οικονομικών πολιτικών, κάτι που είναι πιθανότερο να συμβεί στο β΄ εξάμηνο του 2023 αλλά ίσως και το 2024.

Κρίσιμες ημερομηνίες

Τον χορό των αξιολογήσεων της Ελλάδας ανοίγει η Fitch στις 27 Ιανουαρίου, και ακολουθούν η DBRS στις 10 Μαρτίου, η Moody’s στις 17 Μαρτίου και η S&P στις 21 Απριλίου. Ο δεύτερος «γύρος» θα ξεκινήσει και πάλι από την Fitch, στις 9 Ιουνίου, με την DBRS να ακολουθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, τη Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου και την S&P στις 20 Οκτωβρίου. Η Fitch για άλλη μια χρονιά θα προχωρήσει και σε τρίτη αξιολόγηση της Ελλάδας, την 1η Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως S&P και DBRS δίνουν στην Ελλάδα την υψηλότερη βαθμολογία, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Fitch δύο βαθμίδες κάτω από το investment grade και η Moody’s δίνει την αυστηρότερη βαθμολογία, τρεις βαθμίδες κάτω από το ορόσημο. Αξίζει να σημειώσουμε πως για να ενταχθεί η Ελλάδα στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων, πρέπει να έχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο οίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT