Κινεζική τόνωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κινεζική τόνωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς επικράτησε γενική αισιοδοξία, χάρη στην επανεκκίνηση της οικονομίας της Κίνας που έδωσε ώθηση πρωτίστως στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η επιστροφή της πλέον ενεργοβόρου οικονομίας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει δραματικά την πετρελαϊκή ζήτηση.

Ετσι, το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν το βράδυ στα 80,61 δολ. το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 1,32%. Η ίδια πάντα προσδοκία της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα οδήγησε, άλλωστε, σε άνοδο τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος που βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα με τα βιομηχανικά μέταλλα και ο χρυσός, που συνέχισε την ανοδική του πορεία επιστρέφοντας χθες στα 1.800 δολάρια η ουγγιά. Σημειωτέον ότι η τράπεζα Saxo Bank της Δανίας προβλέπει πως το νέο έτος το πολύτιμο μέταλλο θα φτάσει στις 3.000 δολ. η ουγγιά.

Οπως, πάντως, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στο Reuters, χθες άρχισε η τελευταία εβδομάδα του έτους και μετά τις αργίες των Χριστουγέννων αναμένεται να είναι ήρεμη χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και με περιορισμένο όγκο συναλλαγών.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας της Κίνας έδωσε ώθηση πρωτίστως στις τιμές του πετρελαίου.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε οριακά σε θετικό πρόσημο με άνοδο μόλις 0,05%, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεινε με μικρή άνοδο 0,45% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,70%.

Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης στην Ευρώπη δείχνει να κλείνει σχετικά ανώδυνα μια χρονιά μεγάλης αναταραχής στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, η οποία αντανακλούσε αναπόφευκτα αβεβαιότητα εν μέσω πολέμου, πληθωρισμού, αυξήσεων επιτοκίων και διαφαινόμενης ύφεσης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αμερικανική αγορά, οι τιμές των μετοχών σημειώνουν τη χειρότερη ετήσια πορεία τους μετά την πτώση που είχαν γνωρίσει το 2008 εν μέσω παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street, Dow Jones και S&P 500, έχουν σημειώσει συνολικά απώλειες 8,4% και 19,5% αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, έχει καταγράψει απώλειες 33,5% φέτος. Μόνον στη διάρκεια του Δεκεμβρίου ο S&P σημείωσε πτώση 6%, ενώ ο Dow Jones και ο Nasdaq κατέγραψαν απώλειες 3,8% και 9,3% αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT