Νέες ενισχύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια

Νέες ενισχύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια

Από τις 9 Ιανουαρίου ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων στο καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360°» του αναπτυξιακού νόμου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Πρεμιέρα κάνει στις 9 Ιανουαρίου 2023 το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360°» του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς από τότε ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο εν λόγω καθεστώς και ολοκληρώνεται στις 10 Απριλίου 2023. Τούτο προβλέπει η σχετική απόφαση που υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Πρόκειται για το τέταρτο καθεστώς του νέου αναπτυξιακού νόμου που ενεργοποιείται, καθώς ήδη έχουν προκηρυχθεί η Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων και η Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Αλιεία.

Η «Επιχειρηματικότητα 360°» έρχεται να συμπληρώσει τα υπόλοιπα καθεστώτα ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου, καθώς απευθύνεται σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν σημαντικούς τομείς για την εθνική οικονομία, τα οποία δεν εμπίπτουν στις λοιπές ειδικές κατηγορίες. Ενδεικτικά, στο εν λόγω καθεστώς μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια που αφορούν την αφαλάτωση θαλασσινού νερού σε νησιωτικές περιοχές, την ανακύκλωση, τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο, τη δημιουργία γηπέδων και κολυμβητηρίων, τη δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης και οίκων ευγηρίας κ.ά., υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στην προκήρυξη. Από το παρόν καθεστώς εξαιρούνται τα επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής, της μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αναλυτικά, οι επιλέξιμοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) πρόκειται να αναρτηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στο υποστηρικτικό υλικό της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr), όπως επίσης και το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και ειδικότερες πληροφορίες.

Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που θα υπαχθούν στο εν λόγω καθεστώς ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. θα διατεθούν ως ενισχύσεις στις επιχειρήσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ ως φορολογικές απαλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT