Prodea: Επενδύσεις άνω των 130 εκατ. ευρώ το 2022 για εξαγορά κτιρίων γραφείων

Prodea: Επενδύσεις άνω των 130 εκατ. ευρώ το 2022 για εξαγορά κτιρίων γραφείων

Κεφάλαια που ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι δαπάνησε το 2022 η Prodea Investments για την εξαγορά κτιρίων γραφείων, καθώς η εισηγμένη τοποθετείται στρατηγικά στη συγκεκριμένη αγορά, όπου παρατηρείται σημαντική έλλειψη σύγχρονων χώρων και άνοδος των ενοικίων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Κεφάλαια που ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι δαπάνησε το 2022 η Prodea Investments για την εξαγορά κτιρίων γραφείων, καθώς η εισηγμένη τοποθετείται στρατηγικά στη συγκεκριμένη αγορά, όπου παρατηρείται σημαντική έλλειψη σύγχρονων χώρων και άνοδος των ενοικίων. Η πιο πρόσφατη κίνηση της εταιρείας αφορά την εξαγορά του κτιρίου της Viva Wallet στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου 18-20 στην περιοχή του Αμαρουσίου. Η Viva Wallet είναι σήμερα ο μισθωτής του ακινήτου, το οποίο φέρει περιβαλλοντική πιστοποίηση και ενσωματώνει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

Το ύψος του τιμήματος ανήλθε σε 31,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τα κεφάλαια που είχαν αντληθεί με την περυσινή έκδοση πράσινου ομολόγου. Το κτίριο είναι συνολικής επιφανείας 20.100 τ.μ. και αποτελείται από δύο ανεξάρτητες πτέρυγες γραφείων με βοηθητικούς χώρους και αίθρια συνολικής επιφανείας 10.985 τ.μ., όπως επίσης και υπόγειες θέσεις στάθμευσης 9.115 τ.μ.

Πριν από μερικές εβδομάδες η εισηγμένη είχε ολοκληρώσει την εξαγορά του κτιρίου γραφείων που φιλοξενεί το υπουργείο Τουρισμού στην πλατεία Συντάγματος, επί της οδού Αμαλίας 12-14. Η συγκεκριμένη επένδυση ανήλθε σε 49 εκατ. ευρώ. Το κτίριο των 9.000 τ.μ. είχε αποκτηθεί από το Ιδρυμα Ωνάση το 2006, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία ανήκε μέχρι τότε το ακίνητο. Στο παρελθόν στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕΒΑ, η οποία συγχωνεύθηκε με την Εθνική πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

Η πιο πρόσφατη κίνηση της εταιρείας αφορά την απόκτηση του κτιρίου της Viva Wallet στο Μαρούσι έναντι 31,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 49,3 εκατ. ευρώ είχαν επενδυθεί από την Prodea Investments στον κλάδο των γραφείων κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο. Μεταξύ άλλων, αποκτήθηκε αντί 35 εκατ. ευρώ κτίριο γραφείων επιφανείας 14.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε και πέντε όμορα οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής οδού. Στο εν λόγω ακίνητο σχεδιάζεται η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων (φιλοξενούσαν την έδρα της Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά) και η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφανείας άνω των 17.000 τ.μ.

Το χαρτοφυλάκιο γραφείων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 8,1% σε αξία, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021 και διαμορφώνεται στο 48,9% (υπολογίζοντας και τα γραφεία που έχει αποκτήσει η εταιρεία εκτός Ελλάδας). Αντίστοιχα, τα έσοδα από τα κτίρια γραφείων αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο φετινό εξάμηνο, αποτελώντας το 46,8% του συνόλου.

Η κινητικότητα αυτή θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες η Prodea αναμένεται να ολοκληρώσει την εξαγορά ενός ακόμη κτιρίου γραφείων που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την Dimand Real Estate. Πρόκειται για το νέο συγκρότημα γραφείων της Kaizer Gaming (Stoiximan) στο Μαρούσι, πλησίον του κόμβου της Αττικής οδού. Η αξία της συναλλαγής αυτής υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT