Έξοδος-ρεκόρ Βρετανών από την αγορά εργασίας

Έξοδος-ρεκόρ Βρετανών από την αγορά εργασίας

Παράλληλα με τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και την ύφεση, η οικονομία της Βρετανίας πλήττεται από την εκτόξευση του αριθμού των εργαζομένων που δηλώνουν χρόνια νόσο και απέχουν από την εργασία τους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Παράλληλα με τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και την ύφεση, η οικονομία της Βρετανίας πλήττεται από την εκτόξευση του αριθμού των εργαζομένων που δηλώνουν χρόνια νόσο και απέχουν από την εργασία τους. Στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2022 επικαλέστηκαν χρόνια πάθηση, ως την κύρια αιτία της αποχής τους από εργασία, περίπου 2,5 εκατ. άτομα, 500.000 τουλάχιστον περισσότεροι σε σύγκριση με το 2019. Στις ηλικίες από 16 ώς 64 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 630.000 άτομα.

Δίνοντας αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας τόνισε πως σε αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομίες, στη Βρετανία οι «οικονομικά αδρανείς» άνθρωποι, όσοι δηλαδή δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, δεν φαίνεται να επιστρέφουν στην αγορά εργασίας. Τόνισε μάλιστα πως αυτό είναι σαφές, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός και το κόστος της ενέργειας ασκούν τεράστιες πιέσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του CNBC, η Βρετανία απέφυγε τις μαζικές αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας που γνώρισαν πολλές άλλες χώρες στη διάρκεια της πανδημίας και των πρώτων σκληρών lockdowns. Το οφείλει στα κυβερνητικά προγράμματα επιδότησης των μισθών του ιδιωτικού τομέα, που κράτησαν τους εργαζομένους στις θέσεις τους στις πιο δύσκολες φάσεις. Από τη στιγμή όμως που ήρθησαν τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας, η χώρα έχει γνωρίσει μια πρωτοφανή μαζική έξοδο εργαζομένων από την αγορά εργασίας, όμοια της οποίας δεν έχει σημειωθεί σε καμία άλλη από τις αναπτυγμένες οικονομίες. Επιχειρώντας να εξηγήσει την κατάσταση στην τελευταία σχετική έκθεσή της η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας αναφέρει σειρά παραγόντων που ενδεχομένως οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους τα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα αναμονής για νοσηλεία ή για θεραπεία που αναφέρονται στους σχετικούς καταλόγους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η γήρανση του πληθυσμού, αλλά και οι επιπτώσεις του λεγόμενου long COVID, δηλαδή της παρατεταμένης κατάστασης πάθησης που αφήνει σε ορισμένες περιπτώσεις η μόλυνση από κορωνοϊό.

Οπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, «έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση και μεταξύ των νεότερων ηλικιών εργαζομένων και ορισμένοι κλάδοι της βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα εκείνος των χονδρικών πωλήσεων και των λιανικών πωλήσεων, έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους». Η βρετανική οικονομία έχει βρεθεί σε παρεμφερή κατάσταση τουλάχιστον άλλες δύο φορές. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν εκείνη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν γνώρισε ραγδαία ανάκαμψη με παράλληλη μείωση της ανεργίας, αλλά ταυτοχρόνως κατεγράφη εκτόξευση του αριθμού των ανθρώπων που ζήτησαν επιδόματα αναπηρίας ή ασθενείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT