Tesla: Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της

Πλέον η εταιρεία δεν βρίσκεται στην πρώτη 10άδα του S&P 500 των εταιρειών με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η μετοχή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, έχοντας χάσει το 69% της αξίας της από τις αρχές της χρονιάς, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια πτωτικό σερί από το 2018, διότι έγινε γνωστό πως σχεδιάζει το «πάγωμα» της παραγωγής της στο εργοστάσιο της Κίνας. Η μετοχή της εταιρείας του Ελον Μασκ έκλεισε την Τρίτη με πτώση 11% στα 109,1 δολάρια, ενώ χθες Τετάρτη και πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς διαπραγματευόταν ελαφρώς ενισχυμένη στα 109,91 δολάρια.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων έχει υποχωρήσει στα περίπου 345 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τις Walmart, J.P. Morgan Chase και Nvidia. Μετά και την πτώση της Τρίτης η Tesla έχασε τη θέση της στις δέκα κορυφαίες εταιρείες του χρηματιστηριακού S&P 500 με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, μια διάκριση που κατείχε από τότε που εισήλθε σε αυτόν, τον Δεκέμβριο του 2020, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η moneyreview.gr. Τα νέα για τη μείωση της παραγωγής στη Σαγκάη ακολούθησαν την είδηση της περασμένης εβδομάδας, όταν έγινε γνωστό πως η Tesla προσφέρει στους πελάτες της έκπτωση 7.500 δολαρίων για τα οχήματα που θα παραδοθούν πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι δύο αυτές εξελίξεις ενισχύουν τους φόβους των επενδυτών πως η ζήτηση για ηλεκτρικά αμάξια περιστέλλεται. Και αυτό για μια αυτοκινητοβιομηχανία όπως η Tesla, που η αποτίμησή της εξαρτάται από τις προοπτικές της μελλοντικής της ανάπτυξης, αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο. «Κατά κύριο λόγο η αδυναμία της μετοχής φέτος οφείλεται στις ενδείξεις για μείωση της ζήτησης παγκοσμίως», δήλωσε ο Κρεγκ Ιρβιν, αναλυτής της Roth Capital Partners. H εκτιμώμενη ανάπτυξη των εσόδων της εταιρείας «είναι ακόμη εξαιρετική, αλλά όχι αρκετά εξαιρετική για μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 385 δισ. δολαρίων», πρόσθεσε αναφερόμενος στην αποτίμηση της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα έσοδα της Tesla θα αυξηθούν κατά 54% το 2022 και 37% το 2023. Η προοπτική να αναδειχθεί η εν λόγω εταιρεία στην κορυφαία της ηλεκτροκίνησης σε ένα μέλλον όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα δεσπόζουν στους δρόμους οδήγησε και στον οκταπλασιασμό της τιμής της μετοχής της το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT