Πτώση στην Ευρώπη με εξαίρεση το Λονδίνο

Πτώση στην Ευρώπη με εξαίρεση το Λονδίνο

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των ενεργειακών ομίλων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πλην εκείνου του Λονδίνου, κυρίως υπό την επιρροή των μετοχών των ενεργειακών ομίλων, οι οποίες εμφάνισαν απώλειες. Ο δε δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, ύστερα από τις αργίες των Χριστουγέννων, υπερσκέλισε την επίδοση των ομολόγων του, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τα βήματα της κινεζικής κυβέρνησης με στόχο την επαναλειτουργία της εθνικής οικονομίας, που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στο -0,50%, στο -0,61% ο CAC 40, στο -0,36% ο FTSE MIB, στο -0,14% ο IBEX και στο -0,13% ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε άνοδο 0,32% χάρη στο ότι οι μετοχές των εξορυκτικών ομίλων και των επιχειρήσεων με παρουσία στην Κίνα ενισχύθηκαν. Η βρετανική αγορά είχε κλείσει λόγω Χριστουγέννων και επαναλειτούργησε χθες. Αξίζει να αναφερθεί πως ο δείκτης FTSE 100 είχε ευεργετηθεί από τις αρχές της χρονιάς από το γεγονός ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις που τον απαρτίζουν σχετίζονται με εμπορεύματα.

Η φετινή άνοδος των τιμών τους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε θετικές επιπτώσεις σε αυτόν. «Ο FTSE 100 έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την πορεία του για το 2022 με θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι εκδηλώνονται ευρείες πιέσεις στα παγκόσμια χρηματιστήρια εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, της εκτίναξης του πληθωρισμού, καθώς και της απειλής μιας επικείμενης ύφεσης», όπως τόνισε η Βικτόρια Σκόλαρ, διευθύντρια επενδύσεων της Interactive Investor. Στον κλάδο της εξόρυξης στη Γηραιά Ηπειρο ο δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά 0,6% χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χαλκό – υπήρξαν ελπίδες ότι η ζήτηση θα ανακάμψει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αφότου η Κίνα τη Δευτέρα προέβη σε επιπλέον άρσεις περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού. «Η αισιοδοξία τονώθηκε ελαφρώς όσον αφορά την Κίνα, μιας και η χώρα εξέρχεται της πολιτικής για μηδενική ανοχή στην πανδημία του κορωνοϊού και παρά το ότι τα κρούσματα αυξάνονται – κι αυτό από μόνο του δηλώνει και τους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η οικονομία», επισημαίνει ο Σον Κρουζ, διευθυντής στρατηγικής συναλλαγών της TD Ameritrade. Χθες το ευρώ προς το δολάριο δεν είχε σημαντική μεταβολή, στο 1,0631 δολάριο, ενώ το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε 1,7%, στα 78,20 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT