To προφίλ του Ελληνα startupper

Είναι μεταξύ 25-44 ετών με μεταπτυχιακές σπουδές σε εφαρμοσμένες επιστήμες και καθόλου προϋπηρεσία στην ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Νέοι ηλικίας 25-44 ετών με μεταπτυχιακές σπουδές σε εφαρμοσμένες επιστήμες, μεικτές απολαβές κοντά στα 3.000 ευρώ και καθόλου προϋπηρεσία στην ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί σε αδρές γραμμές το προφίλ των Ελλήνων startuppers, σύμφωνα με έρευνα που «έτρεξε» η ελληνική startup Dialectica, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάζονται στην έκθεση Startups in Greece 2022/2023. Το 44% από τους 50 ιδρυτές που συμμετείχαν στην έρευνα είναι μεταξύ 25-34 ετών, το 34% μεταξύ 35-44 ετών, οι υπόλοιποι είναι πάνω από 45 ετών και μόλις το 4% όσων επιχειρούν να ιδρύσουν τη δική τους startup είναι κάτω από 24 ετών.

Η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα διατηρούν εταιρείες με έδρα της Αθήνα, με ελάχιστους να έχουν την έδρα τους σε άλλη ελληνική πόλη, ενώ πάνω από 1 στους 2 ιδρυτές δεν έχει ιδρύσει ποτέ ξανά κάποια startup. Oι περισσότεροι από τους ιδρυτές ελληνικών startups, ήτοι το 64% ήταν υπάλληλοι σε κάποια επιχείρηση πριν μπουν στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ μόλις το 18% απασχολούνταν ήδη σε αυτό. Βέβαια, ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι πως το 12% δεν είχε καμία προϋπηρεσία σε καμία εταιρεία καθώς ίδρυσε τη δική του startup αμέσως μετά την αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο. Το μικρό αυτό ποσοστό, σύμφωνα με την έρευνα, αποτυπώνει το σημαντικό χάσμα μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και του κλάδου των startups, δεδομένου πως αρκετές ιδέες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εντός των πανεπιστημίων. Την υποστήριξη και ενός άλλου συνιδρυτή έχει το 74% των επιχειρηματιών και μόλις το 26% έχει φτιάξει χωρίς βοήθεια τη δική του startup.

Οσοι συμμετείχαν στην έρευνα δραστηριοποιούνται γύρω από τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας (software, security, networking services), Βig Data, Analytics, ενώ πάνω από 1 στους 2, ήτοι το 54%, δήλωσε πως ίδρυσε την επιχείρησή του μετά το 2020, δηλαδή κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες ίδρυσαν τη startup τους το διάστημα μεταξύ 2012-2019. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των εσόδων τους, το 58% των ιδρυτών δήλωσε πως το 80% των εσόδων του προέρχεται από τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, ενώ το 20% δήλωσε πως το αντίστοιχο ποσοστό προέρχεται από τις υπηρεσίες που παρέχει στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά χρηματοδότησης που έχουν εξασφαλίσει οι ιδρυτές, το 56% δηλώνει πως έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ από επενδυτές για τη στήριξη του εγχειρήματός του, γεγονός που σημαίνει πως οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα βρίσκονται ακόμη σε αρκετά πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Ενδεικτικά, η πλειονότητα των startups (το 68%) δηλώνει πως απασχολεί 1-10 εργαζομένους, με το 40% να υιοθετεί υβριδικό μοντέλο εργασίας. Σε ό,τι αφορά τις απολαβές των ιδρυτών, οι μισοί λαμβάνουν κοντά στις 3.000 ευρώ τον μήνα, το 12% κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ το 26% μεταξύ 1.000-2.000 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT