Αναμένεται άλμα της ταξιδιωτικής κίνησης από την Κίνα

Αναμένεται άλμα της ταξιδιωτικής κίνησης από την Κίνα

Οι Kινέζοι μετά την άρση των lockdowns κλείνουν πυρετωδώς πακέτα διακοπών

3' 47" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από τρία χρόνια απομόνωσης και σκληρών lockdowns οι Κινέζοι έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και κλείνουν πυρετωδώς εισιτήρια και πακέτα διακοπών. Οπως αναφέρουν στελέχη της McKinsey, πριν από την πανδημία η Κίνα ήταν υπ’ αριθμόν ένα πηγή τουριστών με 150 εκατ. Κινέζους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν τώρα πως η ταξιδιωτική κίνηση από Κινέζους τουρίστες θα σημειώσει άλμα φέτος και από το 5% των επιπέδων του 2019 τον περασμένο μήνα, θα εκτοξευθεί στο 50% των επιπέδων του 2019 μέσα στο καλοκαίρι. Μιλώντας στους Financial Times, στέλεχος ταξιδιωτικής εταιρείας της Σαγκάης που επέλεξε την ανωνυμία, τόνισε πως η εταιρεία του ετοιμάζεται ήδη πυρετωδώς. Προέβλεψε μια ταξιδιωτική «έκρηξη» που θα συμπέσει με το νέο σεληνιακό έτος στα τέλη Ιανουαρίου. Ετσι, τα ξενοδοχεία Sofitel Sentosa στη Σιγκαπούρη ετοιμάζουν ειδικά τουριστικά πακέτα για το κινεζικό Νέο Ετος, που θα απευθύνονται αποκλειστικά στους Κινέζους τουρίστες και προβλέπουν μπουφέ με ειδικό κινεζικό δείπνο και ρομαντικές εξορμήσεις για ζευγάρια. Στην Ιαπωνία, άλλωστε, η εταιρεία τουριστικών λεωφορείων Hato Bus ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τις εκδρομές με ξεναγούς και συνοδούς που ομιλούν κινεζικά, καθώς προεξοφλεί πλήρη επιστροφή της τουριστικής κίνησης από την Κίνα μέσα στην άνοιξη.

Εξάλλου, η ιστοσελίδα Trip.com που δίνει τη δυνατότητα για έγκαιρες κρατήσεις, αναφέρει πως οι κρατήσεις για τα ταξίδια σημείωσαν αύξηση 250% μόνον μέσα σε μία ημέρα, την περασμένη Τρίτη, οπότε ανακοίνωσε το Πεκίνο ότι καταργεί την υποχρεωτική καραντίνα. Με ιδιαίτερη ανυπομονησία περιμένουν, άλλωστε, τους Κινέζους τουρίστες οι χώρες της Ασίας που αποτελούν τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για αυτό το κοινό. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών και των αλλεπάλληλων lockdowns στην Κίνα, οι χώρες αυτές στερήθηκαν τα τουριστικά έσοδα συνολικού ύψους 255 δισ. δολ. στα οποία ανέρχονται ετησίως οι δαπάνες των Κινέζων τουριστών. Η απουσία αυτών των άδηλων πόρων δημιούργησε χρηματοδοτικό κενό σε πολλές χώρες της Ασίας, καθώς από την Ταϊλάνδη μέχρι την Ιαπωνία οφείλουν τον κύριο όγκο των επισκεπτών τους στην Κίνα. Προς το παρόν, όλα αυτά βρίσκονται στο επίπεδο των προσδοκιών. Σύμφωνα με στοιχεία της VariFlight, που καταγράφει την επιβατική κίνηση των αεροπορικών, οι διεθνείς πτήσεις από και προς την Κίνα και τις τουριστικές χώρες της Ασίας βρίσκεται ακόμη μόλις στο 8% των προ της πανδημίας επιπέδων. Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν, πάντως, να αυξήσουν εγκαίρως τη χωρητικότητά τους. Ανάμεσά τους οι Malaysia Arilines όπως και η βιετναμέζικη αεροπορική χαμηλού κόστους VietJet Aviation που ευελπιστούν πως θα έχουν αποκαταστήσει τον αριθμό των πτήσεων από και προς την Κίνα στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι τον Ιούνιο του νέου έτους. Αλλες, όπως οι Singapore Airlines και η Qantas Airways της Αυστραλίας έχουν αποφύγει να δώσουν πληροφορίες για τα σχέδιά τους, καθώς διαπιστώνουν πως η κατάσταση είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Πριν από την πανδημία η χώρα ήταν υπ’ αριθμόν ένα πηγή τουριστών με 150 εκατ. Κινέζους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

Και δεν είναι μόνον ο τουριστικός τομέας που αναμένει τις δαπάνες των Κινέζων. Η προσδοκία για την επιστροφή των Κινέζων στους εμπορικούς δρόμους των τουριστικών πόλεων ανά τον κόσμο έχει δώσει τις τελευταίες ημέρες ώθηση στις μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας. Κι αυτό γιατί η Κίνα αντιπροσωπεύει το 21% της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας συνολικής αξίας 350 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας προκαλεί μεγάλες προσδοκίες για εκτόξευση της ζήτησης για εμπορεύματα, τόσο για βιομηχανικά μέταλλα όσο και για ενέργεια. Οι προσδοκίες έχουν ήδη δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου αλλά και των βιομηχανικών μετάλλων όπως ο χαλκός. Στο εσωτερικό της Κίνας, άλλωστε, η άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να δώσει ώθηση στις λιανικές πωλήσεις, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στα lockdowns. Εκτιμάται, όμως, ότι με την επανεκκίνηση οι λιανικές πωλήσεις θα σημειώσουν άλμα 11% μέσα στο 2023 φτάνοντας στα 50 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 7 τρισ. δολ. Αναλυτές του ομίλου Citi εκτιμούν πως το νέο κύμα κρουσμάτων που έχει εκδηλωθεί στην Κίνα, ως αναπόφευκτη εξέλιξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων, θα έχει περάσει από την κορύφωσή του πριν από τα μέσα Ιανουαρίου.

Επιπλέον, έρευνα του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα φέρει τουλάχιστον το 70% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως ο αντίκτυπος από το νέο κύμα κρουσμάτων δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Επιμελητηρίου, Μάικλ Χαρτ, τα στελέχη ξένων επιχειρήσεων θα αρχίσουν και πάλι να κάνουν ταξίδια στην Κίνα μέσα στο επόμενο έτος. Ο ίδιος δεν είναι, πάντως, εξίσου αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, που θεωρεί βέβαιο ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT