Προβληματισμός για τις ελλείψεις εργαζομένων στις κατασκευές

Προβληματισμός για τις ελλείψεις εργαζομένων στις κατασκευές

Προβληματισμός, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε ανησυχία κατά τη διάρκεια του 2023, επικρατεί στα επιτελεία όλων των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, αλλά και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη ακινήτων και τον ευρύτερο οικοδομικό κλάδο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης

Προβληματισμός, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε ανησυχία κατά τη διάρκεια του 2023, επικρατεί στα επιτελεία όλων των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, αλλά και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη ακινήτων και τον ευρύτερο οικοδομικό κλάδο. Η αιτία δεν είναι άλλη από την επερχόμενη έλλειψη εργατοτεχνιτών, χειριστών μηχανημάτων ή ακόμη και μηχανικών εργοταξίων, με δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η ταυτόχρονη υλοποίηση έργων ύψους πολλών δισ. ευρώ. Η επιτάχυνση των εργασιών στο Ελληνικό, νέοι οδικοί άξονες, οικοδομικά έργα (π.χ. ξενοδοχεία και κατοικίες) και έργα που αφορούν τον κλάδο της ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο, απαιτώντας δεκάδες χιλιάδες «χέρια», τα οποία είναι πλέον εξαιρετικά δυσεύρετα και ασφαλώς πληρώνονται αδρότατα. Μέχρι σήμερα, παρότι το ζήτημα είναι ευρέως γνωστό, δεν έχει αναληφθεί κάποια σχετική πρωτοβουλία σε θεσμικό επίπεδο. Ωστόσο, σύντομα είναι πιθανό να αυξηθούν οι «φωνές» που θα ζητήσουν την υλοποίηση κινήσεων για τη διευκόλυνση της εισαγωγής εργατικού δυναμικού. Σε διαφορετική περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα των έργων θα επιμηκυνθεί σημαντικά, ακριβώς λόγω της αδυναμίας των εταιρειών να τα ολοκληρώσουν εγκαίρως.

Ψηφιοποιείται το διπλωματικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών

Περίπου 65 εκατομμύρια έγγραφα του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών θα ψηφιοποιηθούν μέσω του έργου της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Τα αρχεία θα καταχωριστούν σε εξειδικευμένο σύστημα διαχείρισης, που θα αποτελεί και το νέο ψηφιακό ιστορικό και διπλωματικό αρχείο της υπηρεσίας διπλωματικού και ιστορικού αρχείου (ΥΔΙΑ) του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό θα χρησιμοποιείται για να διενεργείται έρευνα στα στοιχεία που τηρεί ο φορέας. Γενικότερα, η ψηφιοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών θα διασφαλίζει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία το συντομότερο χρονικό διάστημα σε όποιο βάθος χρόνου απαιτεί η αναζήτηση με υποστήριξη εννοιολογικών αναζητήσεων βασισμένων σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT