Ποιοι θα δουν αυξήσεις το 2023

Το κόστος των ενισχύσεων ξεπερνάει τα 4,2 δισ. ευρώ – Ποια φορολογικά μέτρα επεκτείνονται και την επόμενη χρονιά

3' 35" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικές αυξήσεις για 3,5 εκατομμύρια πολίτες φέρνει το 2023 μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, των αυξήσεων στις συντάξεις και του κατώτατου μισθού, το κόστος των οποίων ξεπερνάει τα 4,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μια σειρά από φορολογικά μέτρα επεκτείνεται και το νέο έτος, όπως η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα καθώς και του φόρου υπεραξίας και η έκπτωση στις ανακαινίσεις διαμερισμάτων.

Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα κερδίσουν μικρά αλλά σημαντικά ποσά, κάτι που εξαρτάται από το ύψος των αποδοχών, ενώ οι συνταξιούχοι και οι χαμηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα διαπιστώσουν σημαντικές αυξήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το έναν μηνιαίο μισθό.

• Δημόσιοι υπάλληλοι. Από το νέο έτος καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογουμένους. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν κατέβαλαν εισφορά λόγω της πανδημικής κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων. Ως εκ τούτου όφελος έχουν περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Επίσης καταργείται και η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους. Από την 1η Ιανουαρίου αναπροσαρμόζεται το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%.

Ετσι λοιπόν, για δημόσιο υπάλληλο με εισόδημα 13.000 ευρώ, δηλαδή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ, το ετήσιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς θα είναι 22 ευρώ ή 1,83 ευρώ τον μήνα και για εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ τον μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ τον χρόνο ή 5,5 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα καταργείται και η εισφορά πρόνοιας, με ετήσιο όφελος για κάποιον που λαμβάνει 1.083 ευρώ (13.000 ετησίως) τα 151 ευρώ.

• Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, την αύξηση του 7,75% θα τη δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% ακέραια, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

• Κατώτατος μισθός. Την 1η Μαΐου θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός που αφορά 650.000 εργαζομένους. Στόχος είναι οι αποδοχές να επανέλθουν στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή ο κατώτατος να ανέλθει στα 751 ευρώ μεικτά (876 ευρώ τον μήνα εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση, με ενσωματωμένα δηλαδή τα δώρα και τα επιδόματα αδείας και εορτών), από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

Το πακέτο στη φορολογία

Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα κερδίσουν μικρά, αλλά σημαντικά ποσά.

• Κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος. Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.

• Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

• Διατήρηση έως και τον Ιούνιο του 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

• Αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024. Από τον Ιανουάριο του 2025 ο ΦΠΑ στα νεόδμητα μπορεί να περιορισθεί είτε στο 13% είτε η χώρα να ζητήσει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου που έχει μηδενικό συντελεστή.

• Διατήρηση του φορομπόνους για ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ από τον φόρο που τους αναλογεί εφόσον προχώρησαν σε επισκευές στα ακίνητά τους και διαθέτουν τα σχετικά τιμολόγια. Η έκπτωση ανέρχεται στο 40% των δαπανών με ανώτατο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια.

• Αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως το τέλος του 2024.

• Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ.

• Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT