Μπαράζ εξαγορών στον κλάδο της Πληροφορικής το 2022

Μπαράζ εξαγορών στον κλάδο της Πληροφορικής το 2022

Οι μεγαλύτερες συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν τη χρονιά που φεύγει

6' 49" χρόνος ανάγνωσης

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2022 στην Πληροφορική δεν εμφάνισαν την ίδια ένταση σε όρους αξίας σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Για παράδειγμα, το 2021 για μία μόνο εξαγορά, αυτή της Intrasoft από τη δανέζικη Netcompany, καταγράφηκε τίμημα 225 εκατ. ευρώ, με την αξία του συνόλου των εξαγορών του 2022 να μην αντιστοιχεί ούτε καν στο μισό του συγκεκριμένου ποσού. Παρ’ όλα αυτά, λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι η κινητικότητα που καταγράφηκε το 2022 υπήρξε έντονη και αποτελεί προϊόν των αυξανόμενων ρυθμών ανάπτυξης ενός κλάδου με ισχυρή ζήτηση από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, η νέα χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πρόοδο των ψηφιακών έργων που χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια, έως τα τέλη του 2025, βάσει των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Με τα δεδομένα αυτά, οι επιχειρήσεις Πληροφορικής και Τεχνολογίας επιδιώκουν να είναι σε θέση να ενισχύσουν την παρουσία τους εντός και εκτός Ελλάδας μέσω ενώσεων που φέρνουν ισχύ. Η μεγαλύτερη συναλλαγή του 2022 περιλαμβάνει την εξαγορά της Byte από την Ideal Holdings προς 60 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στον όμιλο του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου να εντείνει τη δραστηριότητά του στην αγορά της Πληροφορικής. Η Byte διαθέτει χαρτοφυλάκιο, προς υλοποίηση, έργων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ενα από τα τελευταία deals του 2022 που πέρασε κάτω από το ραντάρ της αγοράς περιλαμβάνει την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Nimaworks (αναπτύσσει λογισμικό για επιχειρήσεις και αποτελεί εταίρο της αυστραλιανής Atlassian) από τον πολυεθνικό όμιλο Adaptavist έναντι τιμήματος 1,5 εκατ. ευρώ. Τα δύο σχήματα εξειδικεύονται στη διαχείριση υπηρεσιών πληροφορικής (ITSM), μια αγορά της οποίας η αξία τοποθετείται σε 15,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

Μπαράζ εξαγορών στον κλάδο της Πληροφορικής το 2022-1

Συνεργασίες με τράπεζες

Η Epsilon Net υπέγραψε, επίσης, τον Νοέμβριο μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα, με την τελευταία να εξαγοράζει το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Πληροφορικής έναντι 30 εκατ. ευρώ. Σε τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΕΤΕ διατηρεί τη δυνατότητα απόκτησης περαιτέρω ποσοστού 7,5%, αποκτώντας πρόσβαση σε ένα ευρύ πελατολόγιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπολογίζονται στις 125.000. Ως εκ τούτου, η τράπεζα διευρύνει τις τραπεζικές εργασίες της και τις χρηματοδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποκτά πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της συνεργασίας που έχουν με 16.000 λογιστικά γραφεία και τα οποία χρησιμοποιούν εφαρμογές της Epsilon Νet. Η συναλλαγή επιτρέπει την απευθείας διασύνδεση των εφαρμογών ERP της Epsilon Νet με τα συστήματα της ΕΤΕ αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance. Τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα θα διατίθενται τόσο στις 125.000 επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της Epsilon Νet, όσο και σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-πελάτες της ΕΤΕ, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα. Οι τράπεζες είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που επένδυσαν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών τους, με την ψηφιακή τραπεζική να αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής τους εδώ και δεκαετίες.

Η νέα χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πρόοδο των ψηφιακών έργων, που χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Epsilon Net πραγματοποίησε το 2022 και εξαγορές, επενδύοντας σε καθετοποιημένους κλάδους. Συγκεκριμένα, προς 98 χιλ. ευρώ, απέκτησε το 70% της αγγλικής εταιρείας Hotel Availabilities που αναπτύσσει συστήματα εξειδικευμένου λογισμικού (channel manager) για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Επίσης, έναντι 220 χιλ. ευρώ και 180 χιλ. ευρώ απέκτησε το 55% των εταιρειών BookOnlineNow και HotelonCloud που αποτελεί στρατηγικό διανομέα της πρώτης στο εξωτερικό.

Ακόμη, έχει εξαγοράσει προς 1,68 εκατ. ευρώ τo 60% της πλατφόρμας οικονομικής ενημέρωσης Taxheaven, όπως και το 51% της εταιρείας (500.000 ευρώ) που δραστηριοποιείται και στον τομέα της διαφήμισης Digital 4U και το 100% της CSA (2,73 εκατ.) που αναπτύσσει εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής και συστήματα αυτοματισμού για φαρμακεία και διανομείς φαρμάκου.

Με στόχο και την ενοποίηση των λύσεων πληροφορικής η SoftOne του ομίλου Olympia προχώρησε, έναντι περίπου 2 εκατ. ευρώ, στην εξαγορά από τον όμιλο ΟΤΕ του 61,73% της cosmoONE, όπως και του 100% της Impact. Η συγκεκριμένη συναλλαγή επιτρέπει τη δημιουργία του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης και αυτοματοποίησης της διαδικασίας ανταλλαγής ψηφιακών εγγράφων (EDI).

Είσοδος σε νέες αγορές

Επιδιώκοντας την είσοδό της σε νέους τομείς, σε σειρά εξαγορών προχώρησε και η Entersoft. Εναντι τιμήματος 1,8 εκατ. ευρώ εξαγόρασε από τη Smartware International τέσσερα λογισμικά με τα αντίστοιχα σήματα και πελατολόγιο που απευθύνονται στον κλάδο υγείας και τα φαρμακεία, όπως και δύο ακόμη (συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων σημάτων) που σχετίζονται με τη λιανική. Επίσης, προς 3 εκατ. ευρώ απέκτησε το 75% της ρουμανικής εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού BIT Software, κίνηση που της επιτρέπει να κατακτήσει το μερίδιό της στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού στη Ρουμανία. Στο χαρτοφυλάκιό της ακόμη πρόσθεσε, προς 1,3 εκατ. ευρώ, τη λαρισινή εταιρεία πληροφορικής Logon που υλοποιεί λογισμικό για επιχειρήσεις.

Η λίστα των εξαγορών του 2022 περιλαμβάνει την εξαγορά από την Permormance Technologies, προς 1,8 εκατ. ευρώ, του 60% της Adaptera που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών πληροφορικής. Οπως και την απόκτηση της γερμανικής Cloudideas έναντι 920 χιλ. ευρώ από τη Real Consulting.

Μπαράζ εξαγορών στον κλάδο της Πληροφορικής το 2022-2
Στον δημόσιο τομέα μέσω του Gov.gr καταγράφηκαν το 2022 περισσότερες από 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές. Φωτ. ΑΠΕ

Αγώνας δρόμου για υλοποίηση έργων εντός του 2023

Το 2023, λόγω και των εθνικών εκλογών, θα είναι κρίσιμη χρονιά για την έναρξη υλοποίησης των ψηφιακών έργων που δημοπρατήθηκαν το 2022. Και αυτό με δεδομένο ότι τα έργα στην Πληροφορική και στην Τεχνολογία, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025. Ως εκ τούτου, παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το εάν –όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη– θα καταφέρουν να πετύχουν έγκαιρα τα ορόσημα των ψηφιακών έργων, προκειμένου να εισπραχθούν οι προβλεπόμενες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρόκειται για δύσκολο στοίχημα ιδίως εάν ληφθεί υπόψη η έλλειψη εργαζομένων, όπως και οι αργοί χρόνοι ωρίμανσης των έργων του Δημοσίου, καθώς από την ύπαρξη προσωρινού μειοδότη μέχρι την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου και τη συμβασιοποίηση μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών. Για φέτος ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για δημοπράτηση έργων της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ έχει σχεδόν επιτευχθεί, αλλά ζητούμενο είναι τα projects αυτά να οδηγηθούν προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και κυρίως να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν μέσα στο 2023. Ενα από τα τελευταία έργα της χρονιάς με προϋπολογισμό 235,6 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και δικαιώματος προαίρεσης), που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των φακέλων ασθενών των μονάδων υγείας. Η λίστα των έργων που δημοπρατήθηκαν το 2022 και για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει ανάδοχος το νέο έτος είναι μακρά, περιλαμβάνοντας τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης (e-justice) ύψους 200 εκατ. ευρώ, τη δημιουργία εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής (36,2 εκατ. ευρώ) και την ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (69,4 εκατ. ευρώ).

Ως εκ τούτου, τα έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου σε συνδυασμό με αυτά που έχουν ως στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό ιδιωτικών επιχειρήσεων δημιουργούν ισχυρές προοπτικές για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης από τις εταιρείες πληροφορικής. Αυτό γίνεται εμφανές από την ιστορικά υψηλή αξία των συμβάσεων. Ενδεικτικά, η Unisystems εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων εντός και εκτός Ελλάδας άνω των 460 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, δεδομένου ότι η εταιρεία προτίθεται να δώσει το «παρών» στους περισσότερους νέους διαγωνισμούς. Συμβάσεις αξίας 50 εκατ. ευρώ έχει και η Profile Software, με την εταιρεία πληροφορικής, που διαθέτει παρουσία σε 45 χώρες, να έχει σχεδόν τριπλασιάσει το συγκεκριμένο μέγεθος. Αντίστοιχη ανοδική πορεία εμφανίζει η αξία του χαρτοφυλακίου νέων έργων της συντριπτικής πλειονότητας των εταιρειών Πληροφορικής, γεγονός που λειτουργεί ως «ασπίδα» έναντι ενδεχόμενης εισόδου της αγοράς και κυρίως του Δημοσίου σε «κατάσταση αναμονής» ενόψει των εθνικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, που αποτελεί συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αναμένεται να συνεχιστεί ακάθεκτη το 2023. Στον δημόσιο τομέα, όπου μέσω του Gov.gr καταγράφηκαν το 2022 πάνω από 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές, μένει να φανεί πόσο μεγάλες θα είναι οι παρενέργειες που θα προκαλέσουν στην ομαλή πορεία υλοποίησης των έργων οι εκλογές. Κι αυτό διότι θεωρείται αδύνατο να μην υπάρξει μία «παρένθεση» τόσο λόγω του αδρανούς διαστήματος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογικών αναμετρήσεων, όσο και εξαιτίας των αλλαγών, σε επίπεδο προσώπων ενδεχομένως και προτεραιοτήτων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT