Ανω των 750 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός από 1ης Απριλίου

Ανω των 750 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός από 1ης Απριλίου

Τουλάχιστον στα 751 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, νωρίτερα δηλαδή από το προβλεπόμενο, με το υπουργείο Εργασίας να ετοιμάζει το νέο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ξεκινήσουν και να επισπευσθούν οι διαδικασίες διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους, επιστημονικά ινστιτούτα και φορείς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον στα 751 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, νωρίτερα δηλαδή από το προβλεπόμενο, με το υπουργείο Εργασίας να ετοιμάζει το νέο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ξεκινήσουν και να επισπευσθούν οι διαδικασίες διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους, επιστημονικά ινστιτούτα και φορείς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις γιορτές, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με το νέο χρονοδιάγραμμα, καθώς, σύμφωνα και με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο νέος κατώτατος μισθός για τουλάχιστον έναν στους τέσσερις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και όχι την 1η Μαΐου.

Μάλιστα εκτιμάται ότι η τελική απόφαση, που θα πρέπει να ληφθεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη εντός του Μαρτίου, θα προβλέπει αύξηση τουλάχιστον 5% με 5,5%, ώστε τελικά ο νέος κατώτατος μισθός να αγγίξει τα 751 ευρώ μεικτά, όσα ήταν δηλαδή πριν από την απότομη και δραματική περικοπή του 2012 (μειώθηκε στα 586 ευρώ και στα 510 για τους νέους έως 25 ετών).

Σενάρια για αυξήσεις από 5% έως και 7% – Επισπεύδονται οι διαδικασίες διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αν και υπάρχουν σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις, κοντά στο 6% ή και 7%, που αντιστοιχούν σε 42,7 με 50 ευρώ τον μήνα, προκειμένου οι αυξήσεις στους μισθούς να είναι πιο κοντά στις αυξήσεις των συντάξεων, το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, κυρίως από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρηματιών – εργοδοτών. Στο οικονομικό επιτελείο δεν ακούγεται παράλογο οι αυξήσεις να κινηθούν στο 6%, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός του 2022 «κλείδωσε» στο 9,9% και οι προβλέψεις για το 2023 κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5%.

Εντός του 2023 πάντως δεν αναμένεται να αυξηθούν οι αμοιβές όσων είχαν ήδη κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών κατά τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς η διατήρηση της ανεργίας σε διψήφιο ποσοστό δεν ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη νόμου για τις τριετίες. Αν και στις αρχές του 2022, και πριν η ενεργειακή κρίση χτυπήσει την πόρτα των ελληνικών νοικοκυριών, είχαν αρχίσει να διαφαίνονται οι προϋποθέσεις για «ξεπάγωμα» των τριετιών, πλέον το μέγεθος των συνεπειών της στην εγχώρια οικονομία δεν αφήνει περιθώρια. Στον προϋπολογισμό του νέου έτους, η πρόβλεψη για την ανεργία είναι της τάξεως του 12,5%, σημαντικά πάνω από το 10%, με τον νόμο να ορίζει ρητά ότι οι τριετίες θα «ξεπαγώσουν» μόνο εάν η ανεργία πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Ετσι, η «μάχη των μισθών» το 2023 αναμένεται να περιοριστεί στο πεδίο του κατώτατου μισθού, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα σύναψης κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας για την αύξηση των αποδοχών που είναι πάνω από τα επίπεδα των 713 ευρώ μεικτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT