Ρεκόρ εξαγωγών στην Τουρκία το 2022

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κωφεύοντας για μία ακόμη φορά στη ραγδαία πτώση που έχει σημειώσει το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων, θριαμβολογεί για την αύξηση των τουρκικών εξαγωγών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κωφεύοντας για μία ακόμη φορά στη ραγδαία πτώση που έχει σημειώσει το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων, θριαμβολογεί για την αύξηση των τουρκικών εξαγωγών. Παρουσιάζει τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Τουρκίας το περασμένο έτος ως επιβεβαίωση της θεωρίας ότι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας με κινεζικού τύπου μεθόδους, φθηνό νόμισμα και φθηνή εργασία.

Οι εξαγωγές έφθασαν τα 254,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. «Σπάσαμε ρεκόρ μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία», πρόσθεσε.

«Παρά τις παγκόσμιες αρνητικές εξελίξεις, οι εξαγωγές της Τουρκίας το 2022 αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σύγκριση με πέρυσι και έφθασαν τα 254,2 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της χώρας», ανέφερε ο κ. Ερντογάν μιλώντας κατά την παρουσίαση των δεδομένων εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας για το έτος 2022.

Η χώρα παραμένει ανάμεσα στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κράτη-μέλη της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονο- μιών του κόσμου.

«Οι διεθνείς εξελίξεις δεν μπόρεσαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό της οικονομίας και των εξαγωγών μας. Αντιθέτως, σπάσαμε ρεκόρ μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία. Μόνον οι εξαγωγές συνέβαλαν κατά 5,3 μονάδες στον ιστορικό ρυθμό ανάπτυξης. Διατηρήσαμε τη σταθερή μας ανάπτυξη κατά το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές μας εξακολουθούν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας. Τα θετικά αποτελέσματα του οικονομικού μας προγράμματος αντανακλώνται επίσης στα στοιχεία για την απασχόληση. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 επιτεύχθηκαν 3,5 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας», ανέφερε σύμφωνα με την τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα «Ντουβάρ», ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ο αριθμός των νέων εταιρειών που εντάχθηκαν στην κατηγορία των εξαγωγών ξεπέρασε τις 9.700. Την ίδια περίοδο ο αριθμός των επαρχιών που εξάγουν προϊόντα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια αυξήθηκε από 5 σε 21. Δεν έχουμε επαρχίες που δεν εξάγουν», είπε. Οπως τονίζει, πάντως, το Bloomberg, η Τουρκία παραμένει ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες-μέλη της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, του G20. Η κυβέρνηση Ερντογάν αναμένεται να επιστρατεύσει και πάλι διάφορα μέτρα για να αναθερμάνει την οικονομία ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τον Ιούνιο. Ενα εξ αυτών είναι και η υπόσχεση για μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού, που θα προσφέρει ενδεχομένως στα νοικοκυριά μια στήριξη έναντι του πληθωρισμού.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT