Σε ύφεση το 2023 μεγάλο μέρος του πλανήτη, λέει το ΔΝΤ

Σε ύφεση το 2023 μεγάλο μέρος του πλανήτη, λέει το ΔΝΤ

Πιο δύσκολη η νέα χρονιά από το 2022 για την παγκόσμια οικονομία

3' 30" χρόνος ανάγνωσης

Μια δύσκολη χρονιά, «πιο δύσκολη από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας», αρχίζει με μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας να διολισθαίνει σε ύφεση. Και ο λόγος είναι ότι μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα στις τρεις ατμομηχανές της ανάπτυξης, ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα. Σε αυτή την προειδοποίηση προέβη χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι η ύφεση θα πλήξει το ένα τρίτο του κόσμου, ενώ «ακόμη και στις χώρες που δεν βρίσκονται πραγματικά σε ύφεση, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν και θα αισθάνονται σαν να είναι σε ύφεση».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS η επικεφαλής του Ταμείου αναφέρθηκε ειδικότερα στην Ε.Ε., για την οποία προέβλεψε πως «το ήμισύ της θα είναι σε ύφεση φέτος». Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, την Κίνα, τόνισε πως για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης ίσο ή και κατώτερο από την παγκόσμια ανάπτυξη. Οπως προειδοποίησε, το αποτέλεσμα της επιβράδυνσης στην Κίνα θα είναι να συμπαρασύρει σε υποχώρηση την οικονομική δραστηριότητα αντί να της δώσει ώθηση. Η κ. Γκεοργκίεβα, που σημειωτέον επισκέφθηκε την Κίνα τον περασμένο μήνα, προειδοποίησε επίσης πως το εκρηκτικό κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό θα επιβαρύνει περαιτέρω τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο πλήττοντας την ανάπτυξη τόσο της ευρύτερης περιοχής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.

Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η αμερικανική, θα είναι αντιθέτως εκείνη που θα αποφύγει τη βαθιά ύφεση, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Οπως υπογράμμισε, ο λόγος είναι ότι η ανεργία στις ΗΠΑ είναι σε χαμηλά επίπεδα, γι’ αυτό και «η αμερικανική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα». Πράγματι, η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 3,7%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960. Παράλληλα, η οικονομία της υπερδύναμης εξακολουθεί να δημιουργεί σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Νοέμβριο οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ εκτός του αγροτικού τομέα δημιούργησαν 263.000 θέσεις εργασίας. Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε, πάντως, πως αυτή η καλή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας έχει και την αρνητική πλευρά της, καθώς «όταν είναι ισχυρή η αγορά εργασίας η Federal Reserve θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού και να τον διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα».

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας έχει παραμείνει αμετάβλητη τον Δεκέμβριο και πως στη διάρκεια του τελευταίου μήνα του περασμένου έτους δημιουργήθηκαν 185.000 θέσεις εργασίας. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του έτους αναμένεται, άλλωστε, να δοθούν στη δημοσιότητα κρίσιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και εκείνα για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστα- λίνα Γκεοργκίεβα προέβλεψε πως το ήμισυ της Ε.Ε. θα είναι σε ύφεση φέτος.

Εκτιμάται πως η ανεργία θα παραμείνει στο 3,7% και τον Δεκέμβριο, ενώ κατά ορισμένους αναλυτές θα δημιουργηθούν στις ΗΠΑ 200.000 θέσεις εργασίας. Στα τέλη Δεκεμβρίου, άλλωστε, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το ΑΕΠ των ΗΠΑ, με τη νέα εκτίμηση να υπολογίζει την ανάπτυξη της υπερδύναμης στο 3,2%, μετά την ανάπτυξη 2,9% που σημείωσε τον Νοέμβριο.

Την αισιοδοξία του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία δεν συμμερίζονται πάντως οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times. Εκτιμούν, αντιθέτως, ότι στις ΗΠΑ η ανεργία θα σημειώσει άλμα φέτος φθάνοντας στο 5,5%, ενώ σε ποσοστό 85% προβλέπουν πως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα διολισθήσει σε ύφεση το 2023 ακολουθώντας την τύχη των άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της Capital Economics και σε ποσοστό 90% προβλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες. Οι ίδιοι οικονομολόγοι, πάντως, τονίζουν πως «στις ΗΠΑ η ύφεση θα είναι ήπια, αλλά θα είναι βαθύτερη στην Ευρωζώνη εξαιτίας του πλήγματος που έχει δεχθεί το εμπόριο από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που τον Οκτώβριο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για το νέο έτος, όλα δείχνουν πως οδεύει προς νέα αναθεώρηση προς τα κάτω, αν κρίνει κανείς από τις απαισιόδοξες επισημάνσεις της κ. Γκεοργκίεβα. Το Ταμείο έχει ήδη προειδοποιήσει για την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία αλλά και για τις επώδυνες συνέπειες που θα έχει η ενεργειακή κρίση ειδικότερα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, δεδομένης της παραδοσιακά μεγάλης εξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Πηγές: Financial Times, Bloomberg, The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT