Σε υψηλό οκτώ μηνών έκλεισε το Χρηματιστήριο

Σε υψηλό οκτώ μηνών έκλεισε το Χρηματιστήριο

Στις 936,15 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στο 4,74% η απόδοση του 10ετούς

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 930 μονάδων, κλείνοντας σε νέα υψηλά οκτώ μηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Ομως η άνοδος των τιμών των μετοχών πραγματοποιήθηκε με χαμηλό τζίρο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 936,15 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,68%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου 2022 (938,93 μονάδες). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 18,98 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 11.778.062 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 1,29%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (+2,87%), της Alpha Bank (+2,85%), της Aegean Airlines (+2,35%) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (+1,84%).

Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μιας και διαμορφώθηκε σε μόλις 18,98 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,51%) και της Μυτιληναίος (-0,49%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν του Εμπορίου (+2,22%) και των Πρώτων Υλών (+2,04%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι δείκτες των Ασφαλειών (-0,52%) και των Τροφίμων (-0,44%).

Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων οι αποδόσεις διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου. Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,74% έναντι 2,44% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,30%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινήθηκε τη Δευτέρα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,0665 δολ. από το επίπεδο των 1,0670 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,0683 δολ.

Ανοδικά ξεκίνησε το 2023 για τις αγορές της Ευρώπης

Δυναμικό ξεκίνημα έκαναν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφοντας κέρδη στην πρώτη συνεδρίαση του έτους έπειτα από μια χρονιά αναταραχής και αβεβαιότητας που τη χαρακτήρισε ο φόβος της ύφεσης εν μέσω αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων. Στις ευρωπαϊκές αγορές επικράτησε η αισιοδοξία πως ίσως τα χειρότερα να έχουν παρέλθει για την Ευρωζώνη, καθώς σε αυτό κατατείνουν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούν τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης. Ετσι, με την εξαίρεση των αγορών του Λονδίνου και του Δουβλίνου που παρέμειναν κλειστές καθώς συνεχιζόταν χθες ο εορτασμός για το νέο έτος, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 σημείωνε άνοδο από την αρχή της συνεδρίασης χάρη κυρίως στις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας που συνήθως επηρεάζονται άμεσα από τις μεταβολές των επιτοκίων και υπέστησαν μεγάλες απώλειες στη διάρκεια του περασμένου έτους. Χθες όμως ο δείκτης που παρακολουθεί τον κλάδο της τεχνολογίας σημείωσε άνοδο 1,6%. Ο Eurostoxx 600 πήρε, άλλωστε, ώθηση χάρη στην άνοδο 0,8% που σημείωνε ο δείκτης του κλάδου της ενέργειας. Ετσι, ο δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,08%. Επίσης, οι μετοχές του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν άνοδο 3,2%, ενώ οι εταιρείες ειδών πολυτελείας LVMH και Kering κατέγραψαν κέρδη 2%.  
Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 1,05% καθώς η πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους χαρακτηρίστηκε από αισιόδοξα μηνύματα και την ελπίδα πως η Γερμανία θα αντιμετωπίσει φέτος μια ύφεση πολύ ηπιότερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας υπολογίζει τώρα πως ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αποκλιμακωθεί φέτος στο 7% και θα εξακολουθήσει να υποχωρεί μέσα στο επόμενο έτος. Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα αποτελέσουν εφεξής τη νέα κανονικότητα. Τα περισσότερα κέρδη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές συγκέντρωσε πάντως χθες ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού κλείνοντας με άνοδο 1,87%. 

Πηγές: BLOOMBERG, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT