Οι επιχειρήσεις δεν μετρούν τις κλιματικές επιπτώσεις στις επιδόσεις τους

Οι επιχειρήσεις δεν μετρούν τις κλιματικές επιπτώσεις στις επιδόσεις τους

Οι εταιρείες παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τους κλιματικούς κινδύνους, αλλά πολλές από αυτές δεν αναλαμβάνουν δράση για την απανθρακοποίηση, όπως προκύπτει από την τελευταία έκδοση του Global Climate Risk Barometer της ΕΥ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Οι εταιρείες παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τους κλιματικούς κινδύνους, αλλά πολλές από αυτές δεν αναλαμβάνουν δράση για την απανθρακοποίηση, όπως προκύπτει από την τελευταία έκδοση του Global Climate Risk Barometer της ΕΥ.

Κατακόρυφη είναι η αύξηση του αριθμού των εταιρειών που δημοσιοποιούν πληροφορία για τις κλιματικές επιπτώσεις, ωστόσο η ποιότητα αυτής της πληροφορίας δεν βελτιώνεται, καθώς μόνο το ένα τρίτο των οργανισμών αναφέρει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις οικονομικές καταστάσεις του.

Σύμφωνα με την έκθεση, με άριστα το 100%, δηλαδή δημοσιοποίηση πληροφοριών για όλες τις συστάσεις του TCFD (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures), η μέση βαθμολογία έφθασε φέτος το 84%, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2021 (70%).

Οι περισσότερες αναφορές τους είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ.

Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βελτιώσουν την ποιότητα των δημοσιοποιήσεών τους. Η μέση βαθμολογία σε σχέση με την ποιότητα βρίσκεται στο 44% – λίγο πάνω από το 42% που καταγράφηκε στην περυσινή έρευνα.

Παρά την αυξανόμενη ρυθμιστική και πολιτική κινητικότητα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις σαφείς βελτιώσεις στους κανόνες δημοσιοποιήσεων κατά τους τελευταίους 12 μήνες –συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων προτύπων από το νεοσύστατο Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (ISSB)– οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να λάβουν πρακτικά μέτρα προς την απανθρακοποίηση. Για παράδειγμα, μόνο το 29% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι αναφέρει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις οικονομικές καταστάσεις του – ένδειξη ότι δεν έχουν τα δεδομένα που χρειάζονται ή ότι δεν έχουν υπολογίσει την επίδραση. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές αναφορές ως προς την επίδραση του κλίματος σε αυτές τις καταστάσεις είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές.

Σε άλλους τομείς υπάρχουν ελαφρώς πιο θετικά σημάδια προόδου. Σχεδόν οι μισοί από τους οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα παγκοσμίως (49%) απάντησαν ότι διεξήγαγαν ανάλυση κλιματικών σεναρίων –η οποία αποτελεί, επίσης, σύσταση του TCFD– για να εξετάσουν την ενδεχόμενη κλίμακα και τους χρονικούς ορίζοντες συγκεκριμένων κινδύνων, ώστε να προετοιμαστούν για τα χειρότερα σενάρια. Τα τρία τέταρτα (75%) απάντησαν ότι έχουν διεξαγάγει ανάλυση κλιματικού κινδύνου, ενώ το 62% έχει πραγματοποιήσει ανάλυση ευκαιριών και το 61% έχει δημοσιοποιήσει στρατηγικές απανθρακοποίησης.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι εταιρείες εξετάζουν πλέον με πιο ισορροπημένο τρόπο τους διάφορους τύπους κινδύνων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δίνουν προσοχή τόσο στους «κινδύνους μετάβασης» –οι οποίοι απορρέουν από αλλαγές στην οικονομία που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα βραδύτερη ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς– όσο και στους «φυσικούς κινδύνους», που είναι άμεσο αποτέλεσμα των αλλαγών στο κλίμα, όπως οι συνέπειες αυξημένων βροχοπτώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT