Δημιουργείται νέα γενιά startups

Ο Νικ Σέρμαν έχασε τη δουλειά του δύο μήνες μετά την πρόσληψή του στην εταιρεία Meta, στο πλαίσιο μείωσης του εργατικού της δυναμικού κατά 13%. Λίγες ημέρες αργότερα επέστρεψε στην αγορά εργασίας, καθώς αναζητούσε χρηματοδότηση για να στηρίξει την εταιρεία του Nulink, που δραστηριοποιείται στο blockchain

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Ο Νικ Σέρμαν έχασε τη δουλειά του δύο μήνες μετά την πρόσληψή του στην εταιρεία Meta, στο πλαίσιο μείωσης του εργατικού της δυναμικού κατά 13%. Λίγες ημέρες αργότερα επέστρεψε στην αγορά εργασίας, καθώς αναζητούσε χρηματοδότηση για να στηρίξει την εταιρεία του Nulink, που δραστηριοποιείται στο blockchain. Ετσι, έστειλε την παρουσίαση της εταιρείας σε επιταχυντές για startups, όπως το Y Combinator, αλλά και στο επενδυτικό κεφάλαιο Andreessen Horowitz, που επικεντρώνεται σε επενδύσεις του κλάδου των κρυπτονομισμάτων.

«Οσο παράλογο κι αν μπορεί να ακούγεται, αυτή η απόλυση με άφησε σε πολύ καλή κατάσταση», αναφέρει ο 24χρονος. O Σέρμαν είναι μέρος ενός νέου κύματος επίδοξων επιχειρηματιών, που αναδείχθηκε μετά τις μαζικές απολύσεις που έγιναν στη Σίλικον Βάλεϊ στο δεύτερο μισό του 2022, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς των venture capitals. Αμερικανικοί κολοσσοί όπως Meta, Microsoft, Twitter και Snap έχουν απολύσει πάνω από 150.000 εργαζομένους, σύμφωνα με την πλατφόρμα Layoff.fyi. Βέβαια, καθώς το σύνολο των επενδύσεων που πραγματοποίησαν τα venture capitals σημείωσε το 2022 πτώση 33% παγκοσμίως στα 483 δισ. δολ., οι χρηματοδοτήσεις στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης των εταιρειών παρέμειναν σταθερές, με τους γύρους χρηματοδότησης (seed) και αυτούς που πραγματοποιήθηκαν από αγγέλους επενδυτές να διαμορφώνονται στα 37,4 δισ. δολ. και να ακολουθούν τα επίπεδα του 2021.

Iδρυτές, εργαζόμενοι από τον κλάδο της τεχνολογίας που έχασαν τη δουλειά τους μετά τις μαζικές απολύσεις στη Σίλικον Βάλεϊ.

Το Day One Ventures, επενδυτικό κεφάλαιο που επενδύει σε νεοσύστατες εταιρείες, λάνσαρε νέα πρωτοβουλία τον περασμένο Νοέμβριο για τη χρηματοδότηση startups, με ιδρυτές άτομα από τον κλάδο της τεχνολογίας που έχασαν τη δουλειά τους. Το σλόγκαν του είναι «χρηματοδοτημένη, όχι απολυμένη». Το πρόγραμμα στοχεύει να χορηγήσει 20 επιταγές των 100.000 δολ. Μάλιστα το fund υποστηρίζει πως ήδη έχει δεχθεί πάνω από 1.000 αιτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από πρώην εργαζομένους των Meta, Stripe και Twitter. «Επενδύουμε 2 εκατ. δολ. σε 20 εταιρείες.

Εάν βρούμε έστω μία εταιρεία που μπορεί να γίνει unicorn, τότε αυτή θα μπορούσε να επιστρέψει όλα τα κεφάλαια του fund», αναφέρει η Μάσα Μπούσερ, συνιδρύτρια της Day One Ventures. «Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, εταιρείες όπως η Stripe, Airbnb, Dropbox δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση». Την ίδια στιγμή, τον περασμένο Νοέμβριο το fund Index Ventures, που έχει χρηματοδοτήσει εταιρείες όπως Facebook, Etsy και Skype λάνσαρε το Origins Fund, το οποίο προτίθεται να επενδύσει 300 εκατ. δολ. σε startups που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (early stage startups). Επενδυτικά κεφάλαια από τη Σίλικον Βάλεϊ, όπως η U.S. Venture Partners και η αυστριακή Speedinvest, έχουν εξασφαλίσει αντίστοιχα ποσά με σκοπό να επενδύσουν σε νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Οι περισσότεροι επενδυτές υποστηρίζουν πως ο χώρος του gaming αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους. «Σε κάθε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας υπάρχει μια ευκαιρία να επανέλθουμε, να θέσουμε εκ νέου τις προτεραιότητές μας και να συγκεντρώσουμε ξανά την ενέργειά μας», αναφέρει εταίρος της Index Ventures. O Σέρμαν λέει πως το project του απορρίφθηκε από το Y Combinator, ενώ δεν έχει ακόμη νέα από την Andreessen Horowitz. Ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχουν άλλα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. «Είπα στους επενδυτές να μιλήσουμε σε δύο με τρεις μήνες» ανέφερε. «Τώρα θα επικεντρωθώ στην αναβάθμιση της τεχνολογίας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT