Μείωση αντικειμενικών αξιών ζητάει και η Γλυφάδα

Μείωση αντικειμενικών αξιών ζητάει και η Γλυφάδα

Μετά τον Δήμο Αθηναίων, που ζήτησε μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 50%, και το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας ζητεί με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, καθώς μετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν μεγάλες αυξήσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Μετά τον Δήμο Αθηναίων, που ζήτησε μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 50%, και το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας ζητεί με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, καθώς μετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν μεγάλες αυξήσεις.

«Η φορολογία που έχει προκύψει είναι δυσβάσταχτη, σε πολλές δε περιπτώσεις προσομοιάζει με “δήμευση” της περιουσίας των Γλυφαδιωτών και αναπόφευκτα θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην εκποίηση των ακινήτων τους», σημειώνει το δημοτικό συμβούλιο με το ψήφισμά του και καλεί το ΥΠΟΙΚ να προβεί σε επαναξιολόγηση των τιμών ζώνης «στη βάση μιας νέας εκτίμησης, η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί με τη συμμετοχή και των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Γλυφάδας, που θα συνεισφέρουν στοιχεία».

Επίσης, σημειώνει πως ο δήμος θα αναθέσει «σε ορκωτό εκτιμητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την πλευρά του, εφόσον το υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη μια τέτοια εκτίμηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων». Ωστόσο, ζητάει να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την ολοκλήρωση της εκτίμησης, η οποία εκπνέει στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων που επιβαρύνθηκαν:

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε έως και 450%, αναφέρει η επιστολή του δημοτικού συμβουλίου προς το ΥΠΟΙΚ.

• Για το 2022 με ΕΝΦΙΑ ποσού 3.501,11 ευρώ, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 865,57 ευρώ, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση φόρου της τάξης του 304%.

• Για το 2022 με ΕΝΦΙΑ ποσού 2.632,51 ευρώ, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 465,94 ευρώ (αύξηση 465%).

• Για το 2022 με ΕΝΦΙΑ ποσού 2.369,27 ευρώ, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 419,35 ευρώ (αύξηση φόρου 467%).

• Για το 2022 με ΕΝΦΙΑ ποσού 5.367, 42 ευρώ, επτά φορές πάνω από το προηγούμενο οικονομικό έτος, όταν ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 745,38 ευρώ.

Επίσης, σημειώνει πως υπάρχουν οικόπεδα με παλαιά κτίσματα (πριν από το 1975) που είναι η πρώτη κατοικία του ιδιοκτήτη και στα οποία είναι αδύνατη η ανέγερση επιπλέον ορόφων, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στατικότητας με τους νέους όρους δόμησης. Η μόνη λύση για να καλυφθεί όλος ο συντελεστής δόμησης για τους ιδιοκτήτες αυτούς είναι να γκρεμιστούν οι παλαιές κατοικίες τους. Αυτές ειδικά οι περιπτώσεις υπερφορολογούνται, καθώς το ποσοστό του ΕΝΦΙΑ που προκύπτει είναι τεράστιο εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της συνολικής τιμής εκκίνησης οικοπέδου λόγω του συνυπολογισμού του δικαιώματος του υψούν και των προσαυξήσεων ανά 100.000 ευρώ ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας. Στις περιπτώσεις αυτές ο συνυπολογισμός του δικαιώματος υψούν οδηγεί στην πράξη σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερες του 400%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT