Εντονη κινητικότητα στα logistics με συγχωνεύσεις και νέα έργα

Εντονη κινητικότητα στα logistics με συγχωνεύσεις και νέα έργα

Πού δημιουργούνται νέες αποθήκες, ποια deals είναι στα σκαριά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Μαγνήτης επενδύσεων αναμένεται να παραμείνει ο τομέας των ακινήτων αποθήκευσης και διανομής (logistics) και κατά τη φετινή χρονιά. Η βελτίωση των χρόνων παράδοσης στο «τελευταίο μίλι» (από το τελευταίο σημείο αποθήκευσης στον καταναλωτή) που εξασφαλίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις, καθιστά ελκυστικούς τους αποθηκευτικούς χώρους –ιδίως των υψηλών προδιαγραφών– για τα κεφάλαια. Ωστόσο, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, στις συγχωνεύσεις ελληνικών εταιρειών κυριαρχεί, ενίοτε, η προσωπικότητα των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, αυτού του είδους οι συναλλαγές είτε να καθυστερούν να ολοκληρωθούν είτε να μην πραγματοποιούνται ποτέ. Σε αυτό το υπόβαθρο εντάσσεται η κινητικότητα στα logistics την οποία τροφοδοτούν οι εξαγορές ακινήτων από επενδυτικές εταιρείες και η έναρξη υλοποίησης ώριμων έργων. Οπως και οι σχεδιαζόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις που προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς ή δεν ολοκληρώνονται.

Στα ανολοκλήρωτα σχέδια ανήκει αυτό για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου παροχής υπηρεσιών logistics μέσω της συνένωσης της Foodlink με τρεις εταιρείες του ομίλου Δελατόλα (Δελατόλας Μεταφορών 3PL Υπηρεσιών, Δελατόλας Ταχυμεταφορική και Easy Transport). Τον Μάρτιο του 2022, η Foodlink επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την οικογένεια Δελατόλα, αλλά χθες ανακοίνωσε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων που είχαν ως αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την απόκτηση μονοψήφιου ποσοστού της Foodlink από την οικογένεια Δελατόλα. Υστερα και από την απόκτηση, πριν από περίπου δύο χρόνια, του 51% της μεταφορικής εταιρείας Αθηναϊκή, η συναλλαγή θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο όμιλο logistics με αποθήκες 250.000 τετραγωνικών μέτρων σε όλη την Ελλάδα.

Στα ανολοκλήρωτα σχέδια ανήκει αυτό της συνένωσης της Foodlink με τρεις εταιρείες του ομίλου Δελατόλα.

Ενα ακόμη φερόμενο ως κυοφορούμενο deal στο οποίο είναι στραμμένα τα βλέμματα της αγοράς περιλαμβάνει την απόκτηση του 20% της «Ορφεύς Βεϊνόγλου» από τη HIG Capital. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών φέρεται ότι ξεκίνησαν λίγους μήνες πριν εκπνεύσει το 2021, με τη φημολογία να υποστηρίζει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί σύντομα, κάτι που μένει να φανεί. Η HIG Capital, που δρομολογεί τη δημιουργία μεγάλου κέντρου αποθήκευσης και διανομής στις εγκαταστάσεις της πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδος, έχει αποκτήσει τη Makios Logistics και τον τομέα ψυκτικών αποθηκευτικών χώρων της εταιρείας Olympias.

Σε αντίθεση με τις ζυμώσεις για τη δημιουργία συμμαχιών, τα επενδυτικά έργα που περιλαμβάνουν είτε την αγορά ακινήτων είτε την υλοποίηση νέων χώρων ιδίως στον Ασπρόπυργο, αλλά και εκτός Αττικής, προχωρούν με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Ενδεικτικά, πρόσφατα εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο το νέο project της Sarmed για τη δημιουργία νέων αποθηκών ξηρού και ψυχρού φορτίου στον Ασπρόπυργο που είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 7,1 εκατ. ευρώ και λαμβάνει επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η λίστα των επενδυτών σε χώρους logistics είναι μακρά, περιλαμβάνοντας την Dimand που δρομολογεί στη Θεσσαλονίκη την κατασκευή, σε δύο φάσεις, συγκροτήματος logistics 120.000 τ.μ. σε ακίνητο 355,8 στρεμμάτων, το οποίο έχει αποκτήσει από τη Βαλκάν ακίνητα. Η Trastor, μέσω των νέων επενδύσεών της, φιλοδοξεί να αποτελέσει, σε χρονικό ορίζοντα ενάμισι έτους, τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακινήτων logistics στον Ασπρόπυργο με επιφάνεια άνω των 150.000 τ.μ. Νέα αποθήκη στην υφιστάμενη εγκατάστασή της στη θέση «Ημερος Τόπος» στον Ασπρόπυργο, σχεδιάζει και η Briq Properties η οποία, μετά την εξαγορά δύο νέων οικοπέδων, δημιουργεί ενιαία έκταση 114 στρεμμάτων. Οι χώροι logistics ανήκουν στο επενδυτικό μείγμα και της Prodea Investments.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT