Αύξηση ασφαλίσεων και εκτόξευση κερδών το 2021

Αύξηση ασφαλίσεων και εκτόξευση κερδών το 2021

Ποιοι κίνδυνοι δημιουργούνται στην ασφαλιστική αγορά λόγω της ανόδου των επιτοκίων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Το υψηλότερο κόστος αποζημιώσεων λόγω του υψηλού πληθωρισμού, η αύξηση της αβεβαιότητας στην εκτίμηση των υποχρεώσεων για εκκρεμείς αποζημιώσεις, οι πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά των ασφαλισμένων μέσω πρόωρων ρευστοποιήσεων συμβολαίων, η προοπτική υποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων και υποβάθμισης του ενεργητικού είναι οι βασικοί κίνδυνοι που δημιουργούνται για τον ασφαλιστικό κλάδο λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Αυτό επισημαίνει στην ετήσια έκθεση για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά η KPMG, σημειώνοντας ότι «οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, με αυξημένο πληθωρισμό και αυξανόμενα επιτόκια, καθώς και άλλοι οικονομικοί και κλιματικοί παράγοντες, θα έχουν πιθανότατα σημαντικό αντίκτυπο στην τρέχουσα και μελλοντική χρηματοοικονομική απόδοση πολλών ασφαλιστικών εταιρειών».

Ποιοι κίνδυνοι δημιουργούνται στην ασφαλιστική αγορά λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία της ετήσιας έρευνας ο Φίλιππος Κάσσος, partner Ελεγκτικών και Ασφαλιστικών Υπηρεσιών της KPMG στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «από πλευράς παραγωγής ασφαλίστρων, τo 2021 αποτέλεσε μια καλή χρονιά με αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου (από 4,1 δισ. το 2020), με επίκεντρο τις ασφαλίσεις ζωής οι οποίες συνδέονται με επενδύσεις αλλά και ικανοποιητική αύξηση των ασφαλίσεων κατά ζημιών. Τα κέρδη εκτοξεύθηκαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 18 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο σε σχέση με τα 14 εκατ. ευρώ την προ πανδημίας εποχή, ενώ ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίων σκαρφάλωσε στο 8%, από 6,9%.

Η αύξηση της παραγωγής με τη συγκράτηση των εξόδων και τη διατήρηση του δείκτη αποζημιώσεων στο αυτοκίνητο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (παρά την αύξηση το 2021 στο 48%) συνέβαλαν ουσιαστικά στην αξιοσημείωτη κερδοφορία των εταιρειών», σημείωσε ο κ. Κάσσος. Τα ίδια κεφάλαια παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 4,3 δισ. ευρώ, πολύ κοντά στο επίπεδο του 2020, ενώ οι αρνητικές αποδόσεις των επενδύσεων στην ουσία «ροκάνισαν» τα καθαρά κέρδη της περιόδου (που συνολικά ανήλθαν σε 340 εκατ. ευρώ), που δεν βοήθησαν στη μεγέθυνση της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών. Ο βασικός δείκτης κάλυψης φερεγγυότητας σκαρφάλωσε στο ιστορικό 191%, από 186% το 2020.

Οπως σημειώνεται στην έρευνα της KPMG, «το πλούσιο τελευταίο διάστημα –από τα τέλη του 2020 έως και τις αρχές του 2022– σε επίπεδο ζυμώσεων και επανατοποθετήσεων στην αγορά από τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους με τις εξαγορές της ΑΧΑ από την Generali, της Metlife από ΝΝ αλλά και της Ευρωπαϊκής Πίστης από Allianz, είχε ως κύριο στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων οργανισμών, τις οικονομίες κλίμακος και την αντοχή στον αναμενόμενο έντονο ανταγωνισμό. Εντούτοις, λόγω της αύξησης του κόστους, του μικρού μεγέθους της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς με ισχνές προοπτικές ανάπτυξης και του έντονου ανταγωνισμού, οι προοπτικές συνέχισης της κινητικότητας και επανατοποθετήσεων των ασφαλιστικών ομίλων εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερη ένταση και όγκο στο κοντινό επόμενο διάστημα και με περισσότερη ένταση σε μεσοπρόθεσμο διάστημα». Αποτέλεσμα πάντως αυτών των ανακατατάξεων είναι το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς των μεγαλύτερων εταιρειών, με παραγωγή άνω των 200 εκατ. ευρώ, αυξάνει διαρκώς και οι μεγαλύτεροι όμιλοι θα πιέσουν πιο έντονα τον ανταγωνισμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT