Μικρότερη της αναμενόμενης η ύφεση στην Ευρωζώνη

Μικρότερη της αναμενόμενης η ύφεση στην Ευρωζώνη

Η ύφεση στην Ευρωζώνη μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της S&P Global, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Η ύφεση στην Ευρωζώνη μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της S&P Global, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν. Οπως μεταδίδει το Reuters, η εικόνα προκύπτει από τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την Ευρωζώνη, που θεωρείται πάντα ενδεικτικός και αξιόπιστος σε ό,τι αφορά την υγεία της οικονομίας. Ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε στις 49,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 47,8 μονάδες του Νοεμβρίου, υπερβαίνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση για μικρότερη άνοδό του στις 48,8.

Ο δείκτης παραμένει, βέβαια, από τον Ιούλιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων – που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ωστόσο η τελευταία εικόνα του, όπως διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο αποτελεί υψηλό πέντε μηνών. Τα τελικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν νωρίτερα από ό,τι συνήθως τον περασμένο μήνα λόγω της εορταστικής περιόδου. Οπως τόνισε σχετικά ο Τζο Χέιγς, ανώτερος οικονομολόγος της S&P, «η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολούθησε να επιδεινώνεται τον Δεκέμβριο, αλλά η ισχύς της ύφεσης μετριάστηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, υποδεικνύοντας προσωρινά μια συρρίκνωση της οικονομίας που μπορεί να είναι πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν αρχικά». Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, πως «παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία στα αποτελέσματα της έρευνας που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να επιστρέψει σύντομα σε ουσιαστική και σταθερή ανάπτυξη».

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στα τέλη του περασμένου έτους.

Εχει προηγηθεί, άλλωστε, τον Δεκέμβριο έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών, που κατέληξε στο συμπέρασμα πως η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,3% το περασμένο τρίμηνο και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Η συνολική ζήτηση μειώθηκε για έκτο συναπτό μήνα, αν και με πιο ήπιο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο δείκτης PMI νέων επιχειρήσεων ανήλθε στο 47 από 45,8, πάνω από την αρχική εκτίμηση του 46,5.

Ο δείκτης PMI, που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ, «τσίμπησε» φθάνοντας τις 49,8 μονάδες έναντι των 48,5 του Νοεμβρίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για οριακή άνοδό του στις 49,1 μονάδες.

Οι πιέσεις τιμών στον κλάδο υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, αν και παρέμειναν αυξημένες. Ο δείκτης τιμών παραγωγής μειώθηκε στο 61 από 62,3 και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT