Αναβάθμιση δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Αναβάθμιση δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Το πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης 400 ευρώ είναι διάρκειας 80 ωρών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Εως την Τρίτη 10 Ιανουαρίου θα μπορούν οι πάροχοι κατάρτισης, δηλαδή τα Κέντρα Εκπαίδευσης και Διά βίου μάθησης των ΑΕΙ, καθώς και τα αδειοδοτημένα Κέντρα Διά βίου μάθησης (πρώην ΚΕΚ) να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων. Παράλληλα, άλλωστε, τρέχει και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εργαζομένους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών. Η διαδικασία αφορά 150.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που επιθυμούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 154,5 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ποσό της επιδότησης ωφελούμενων είναι 5 ευρώ ανά ώρα, δηλαδή συνολικά μπορεί να ανέλθει στα 400 ευρώ. Ενδεικτικά, οι επιλογές θα περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης, όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Η αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα για τους ενδιαφερόμενους εργαζομένους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr. Αφού οριστικοποιηθεί η πρώτη φάση του μητρώου ωφελουμένων, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερομένων που θα εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

Στον αντίποδα, η διαδικασία για τους παρόχους που «τρέχει» παράλληλα, πήρε παράταση και θα διαρκέσει δεσμευτικά έως τα μεσάνυχτα της 10ης Ιανουαρίου 2023, προκειμένου να συγκροτηθεί το αναγκαίο Μητρώο Παρόχων Πιστοποίησης.

Να σημειωθεί ότι πλέον τα προγράμματα σχεδιάστηκαν εκ νέου, με στόχο την αναβάθμιση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη τη διαδικασία και τους εμπλεκόμενους φορείς (πάροχοι κατάρτισης, πάροχοι πιστοποίησης, καταρτιζόμενοι, κ.λπ.). Ετσι, για παράδειγμα, η πληρωμή παρόχων και ωφελουμένων συνδέεται με την πιστοποίηση. Συγκεκριμένα, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι θα «πιάσουν τόπο», το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την επιτυχή πιστοποίηση. Επίσης, αναμένεται να δοθεί έμφαση στην πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν –μέσω τρίτων φορέων– αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις για ψηφιακές δεξιότητες. Τέλος, ανεβαίνει ο πήχυς για τους παρόχους κατάρτισης, καθώς εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για τη συμμετοχή των Κέντρων Διά βίου μάθησης στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης επιπλέον διεθνών πιστοποιητικών ISO, ενώ γίνεται και έλεγχος του εκπαιδευτικού υλικού από ανεξάρτητο φορέα. Τέλος, σημαντική θεωρείται και η αλλαγή όσον αφορά την επιλογή φορέα πιστοποίησης από τους ίδιους τους καταρτιζομένους και όχι από τους παρόχους κατάρτισης, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να επιλέγουν τον πάροχο που επιθυμούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT