Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση για τρίτο διαδοχικό μήνα

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση για τρίτο διαδοχικό μήνα

Υποχώρησε στο 7,6% κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε καθοδικά και τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας την πορεία που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις (flash estimates) της Eurostat, με 7,6% η Ελλάδα βρέθηκε αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν 9,2%, ακολουθώντας επίσης καθοδική πορεία.

Σε μεγάλο βαθμό οι επιδόσεις αυτές αποδίδονται στην πτώση των τιμών της ενέργειας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και συνεχίζεται, ενώ στα τρόφιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζονται μετά την κρατική επιδότηση, που –στην περίπτωση της Ελλάδας– είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση για τρίτο διαδοχικό μήνα-1

Σημειώνεται ότι η Eurostat δίνει στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος είναι ελαφρώς διαφορετικός από τον εθνικό δείκτη. Ο τελευταίος θα ανακοινωθεί για την Ελλάδα τη Δευτέρα από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνού διαμορφώθηκε υψηλά στο 12,9%.

Τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είχαν με διαφορά οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η Λετονία 20,7%, η Λιθουανία 20% και η Εσθονία 17,5%. Διψήφιο ποσοστό είχαν επίσης η Σλοβακία, 15%, η Ιταλία 12,3%, η Ολλανδία 11%, η Σλοβενία 10,8%, η Αυστρία 10,5% και το Βέλγιο 10,2%. Το χαμηλότερο ποσοστό 5,6% είχε η Ισπανία, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο, 6,2%, τη Γαλλία 6,7%, τη Μάλτα 7,3% και τις Ελλάδα και Κύπρο με 7,6%. Στη Γερμανία, όπου επιδοτήθηκαν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου, ο πληθωρισμός ήταν 9,6% τον Δεκέμβριο.

Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται επίσης στο αποτέλεσμα βάσης, αφού η σύγκριση γίνεται με μια περίοδο που είχε αρχίσει να εμφανίζεται ο πληθωρισμός, επομένως οι τιμές είχαν ήδη ανεβεί. Σύμφωνα με τους εναρμονισμένους δείκτες της Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 4,4% από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε. Στη συνέχεια σκαρφάλωσε στο 11,3% τον Ιούλιο, στο 12,1% τον Σεπτέμβριο, για να αρχίσει να υποχωρεί τον Οκτώβριο στο 9,5%, τον Νοέμβριο στο 8,8% και τον Δεκέμβριο στο 7,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε αρκετά υψηλός στο 5,2%, από 5% τον Νοέμβριο, γεγονός που αναμένεται να τροφοδοτήσει τις απόψεις των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέρ της περαιτέρω αύξησης επιτοκίων. Συγκεκριμένα, προβλέπονται δύο διαδοχικές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης το προσεχές διάστημα. Αλλωστε, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες πως υπάρχουν σοβαροί λόγοι να εκτιμούμε ότι η άνοδος των τιμών θα επιταχυνθεί ξανά τον Ιανουάριο. Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης Μάρτιν Κάζακς αναμένει σημαντικές αυξήσεις στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προέβλεψε μέσο πληθωρισμό 9,7% για το 2022 και 5% για το 2023. Για την τρέχουσα χρονιά, ο προβληματισμός των οικονομολόγων εντοπίζεται στις επίμονα υψηλές τιμές των τροφίμων και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και η σχετική αύξηση του 2022 δεν δημιούργησε πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT