Θετικό κλίμα για τα ομόλογα, απώλειες για το ευρώ

Θετικό κλίμα για τα ομόλογα, απώλειες για το ευρώ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Μετά την καταγραφή σοβαρών απωλειών το 2022 εν μέσω έντονων πληθωριστικών ανησυχιών κυρίως λόγω της έκρηξης των τιμών των πρώτων υλών που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και της αυξημένης ζήτησης σε συνδυασμό με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οι αγορές σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ενισχυμένες από την αισιοδοξία των επενδυτών ότι ενδεχομένως η κορύφωση του πληθωρισμού έχει παρέλθει. Κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών ενέργειας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του κύριου δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 9,2% από 10,1% τον Νοέμβριο έπειτα από άνοδο στο ιστορικά υψηλό επίπεδο 10,6% τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικά, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολ./βαρέλι και παραμένει σχετικά κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, που σημειώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου (75,11 δολ.). Επίσης, σημαντική πτώση έχει καταγράψει και η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει επιστρέψει στα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς θεωρείται ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος εκτεταμένων ελλείψεων τον χειμώνα, δεδομένου ότι οι χώροι αποθήκευσης παραμένουν σχεδόν πλήρεις και η θερμοκρασία σε πολλές χώρες διατηρείται πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Αν και ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, παραμένει σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ. Παράλληλα, η διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία συνεχίζεται καθώς, σε αντίθεση με τον κύριο δείκτη, ο δομικός σημείωσε νέα αύξηση στο 5,2% ετησίως από 5,0% τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η όποια περαιτέρω υποχώρηση του κύριου δείκτη τους επόμενους μήνες (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθεί νέα, μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας) θα είναι πιθανότατα σταδιακή, και συνεπώς, υπάρχει ακόμα απόσταση μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Θετικό κλίμα επικράτησε στις αρχές της εβδομάδας και για τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ, το οποίο όμως διαταράχθηκε στη συνέχεια από τα νέα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας (νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα) που υποδηλώνουν διατήρηση ιδιαίτερα υψηλού βαθμού στενότητας και ενισχύουν την άποψη διατήρησης του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της Fed σε περιοριστικά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Σε αυτό το περιβάλλον, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί κάτω από την περιοχή του 1,05 για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT