Πώς η αγροτική παραγωγή θα καταστεί βιώσιμη

Πώς η αγροτική παραγωγή θα καταστεί βιώσιμη

Τι αναφέρει ο Φέλιξ Οντεϊ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders.

5' 12" χρόνος ανάγνωσης

Το 65% των υδάτινων πόρων χρησιμοποιείται στην αγροτική καλλιέργεια, ενώ έχει υπολογιστεί ότι το ήμισυ της ποσότητας αυτής σπαταλιέται, δεν αξιοποιείται σωστά. Το νούμερο αυτό καθιστά, ίσως, αντιληπτό γιατί η βιομηχανία τροφίμων, διεθνώς, έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει ωσότου εμφανίσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα της βιωσιμότητας. Πρόκειται για δυσάρεστη πραγματικότητα που επιδιώκει να αλλάξει το επενδυτικό κεφάλαιο Schroders, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2000. Για τον σκοπό αυτό, όπως εξηγεί στην «Κ» ο Φέλιξ Οντεϊ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Schroders, το 2021 η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων λάνσαρε το Schroder ISF Global Sustainable Food and Water fund. Πρόκειται για ένα fund του άρθρου 9 του ευρωπαϊκού κανονισμού γνωστοποιήσεων αειφορίας (SFDR), που ως αποκλειστικό στόχο έχει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών με πραγματικό και μετρήσιμο αποτύπωμα στη βιωσιμότητα.

– Γιατί επενδύετε σε επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων και του φαγητού;

– Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού οδηγεί στην ενίσχυση της ζήτησης για πρωτεΐνη και κρέας, που αναμένεται να πολλαπλασιαστεί εκθετικά τα επόμενα τριάντα χρόνια, με τον παγκόσμιο πληθυσμό να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Αυτό σημαίνει ότι η γεωργική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70%, ενώ παράλληλα θα πρέπει να χρησιμοποιείται λιγότερη γη και να μειωθεί η κατανάλωση του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παρ’ όλα αυτά, δεν μας έχει απασχολήσει εάν ο κύκλος αξίας του συστήματος τροφίμων στηρίζεται σε μια στέρεη βιώσιμη βάση που αφορά, για παράδειγμα, τη χρήση υδάτινων πόρων, την είσοδο πλαστικών στην τροφική αλυσίδα ή την καλλιεργήσιμη γη που εξαντλείται. Με το σκεπτικό αυτό, ιδρύσαμε το Schroder ISF Global Sustainable Food and Water, ένα fund του άρθρου 9 του SFDR, που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της παραγωγής τροφίμων. Επενδύουμε δηλαδή σε εταιρείες που υιοθετούν κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG), συμβάλλοντας έμπρακτα στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αποτελεί κοινό τόπο ότι η βιωσιμότητα έχει καταστεί όρος του συρμού και σε πολλές περιπτώσεις είναι δίχως αντίκρισμα, απασχολώντας σε πολύ μικρό βαθμό τις επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, ως προς τα ζητήματα ESG οι πολίτες απαιτούν αυξημένη διαφάνεια. Αυτόν τον σκοπό επιδιώκει να επιτύχει η προσέγγισή μας, μέσω των funds μας με αντικείμενο την ενεργειακή μετάβαση και τα βιώσιμα τρόφιμα, στη βιωσιμότητα: να καταστήσει ξεκάθαρες τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει οι εταιρείες, επιδιώκοντας να τις ωθήσει να υιοθετούν και να τηρούν συγκεκριμένους στόχους.

– Σε ποια δεδομένα στηρίζει την επενδυτική πρακτική του το fund της Schroder;

– Στόχος είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας του κλάδου τροφίμων και ποτών που συνδέεται με την εκπομπή του ενός τετάρτου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οπως και με την άμεση και έμμεση παραγωγή άνω των δύο δισεκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών, κάθε χρόνο, αλλά και με την απορρόφηση του 65% του συνόλου των υδάτινων πόρων. Ακόμη δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι η βιοποικιλότητα, με την αγροτική παραγωγή και τη χρήση γης αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Ως εκ τούτου, έμφαση δίνουμε στο σύνολο της αλυσίδας αξίας της βιομηχανίας τροφίμων, δηλαδή από τη φάση της καλλιέργειας και σποράς μέχρι την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων στο ράφι. Πρόκειται για μια μεγάλη αλυσίδα εταιρειών που δραστηριοποιούνται από την επεξεργασία και την παραγωγή του φαγητού, την πώλησή του στον καταναλωτή, μέχρι και το στάδιο μετά την εμπορική διάθεση. Η τεχνολογία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε όλη την αλυσίδα αξίας – από τη σπορά μέχρι την πώληση των προϊόντων και την ανακύκλωση των συσκευασιών.

Τι αναφέρει ο Φέλιξ Οντεϊ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders.

– Σε πόσες βιώσιμες επιχειρήσεις έχετε τοποθετηθεί μέχρι σήμερα;

– Eχουμε διαμορφώσει μια λίστα που αντιστοιχεί σε ένα οικοσύστημα 200 περίπου εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, με το χαρτοφυλάκιό μας να δύναται να περιλαμβάνει περίπου 35 έως 60 επιχειρήσεις με διαφοροποιημένη δραστηριότητα. Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη ορισμένες παραμέτρους που σχετίζονται με το γεγονός ότι διασφαλίζουμε ότι οι εταιρείες στις οποίες επενδύουμε υιοθετούν πρακτικές βιωσιμότητας και θέτουν σαφείς στόχους τους οποίους εκπληρώνουν. Εάν κάθε κρίκος της αλυσίδας αξίας έθετε σε απόλυτη προτεραιότητα τη βιωσιμότητα, θα είχαμε ως αποτέλεσμα τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25%. Επίσης, βασική παράμετρος στην εξίσωση αποτελεί, εκτός από την τεχνολογία, η καταναλωτική συμπεριφορά που καθοδηγείται, σε πολλές περιπτώσεις, από την αγοραστική δύναμη. Τρίτον, η βασική μας επιδίωξη είναι να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση πόρων και να καταστεί εφικτή η παραγωγή τροφής, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό. Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται η θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας, αντίστοιχης με αυτήν που υπάρχει στην ενέργεια όπου οι τιμές είναι γνωστές, ενώ έχει θεσπιστεί το green deal.

– Με ποια κριτήρια επιλέγετε τις επιχειρήσεις στις οποίες θα επενδύσετε;

– Η ανάλυση του επενδυτικού μας οικοσυστήματος είναι σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την υλοποίηση σειράς μετρήσεων που αφορούν το περιβάλλον και την κοινωνία, με τις επιχειρήσεις να βαθμολογούνται συναρτήσει των επιδόσεών τους. Οσες είναι στο κάτω τεταρτημόριο αποκλείονται. Η δεύτερη φάση επικεντρώνεται στον προσδιορισμό του ποσού που θα επενδυθεί σε κάθε εταιρεία μέσω της υιοθέτησης σειράς εργαλείων μέτρησης. Μέσω και αυτής της διαδικασίας, οι επιχειρήσεις βαθμολογούνται και όσες έχουν χαμηλές επιδόσεις τίθενται εκτός του επενδυτικού μας στόχου. Επιπροσθέτως, αξιολογούνται οι επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει σειρά δεσμεύσεων τόσο ως προς τη βιωσιμότητα όσο και ως προς τις σχέσεις τους με τους εταίρους τους, διαθέτοντας κοινό παρονομαστή τον περιορισμό του αποτυπώματός τους.

– Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις τις οποίες θα εξετάζατε επενδυτικά;

– Ενα από τα βασικά κριτήρια για να επενδύσουμε σε κάποια εταιρεία είναι το 50% των εσόδων της να προέρχεται από το σύστημα τροφίμων και νερού το οποίο να υπακούει απολύτως σε βιώσιμους στόχους. Για την ώρα, καμία ελληνική επιχείρηση δεν εκπληρώνει τους συγκεκριμένους στόχους για παραγωγή βιώσιμων προϊόντων. Σε κάθε όμως περίπτωση η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική χώρα για τη Schroders και την περιοχή της Ανατολικής – Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο ότι δραστηριοποιούμαστε στη χώρα από το 2000, δίνοντας διαρκώς το «παρών» και κατά τις περιόδους της κρίσης. Κατά τη διάρκεια των πάνω από δύο δεκαετιών παρουσίας στη χώρα, η Schroders έχει ενδυναμώσει τη συνεργασία της με τις ελληνικές τράπεζες. Η επένδυση σε πραγματικά βιώσιμες εταιρείες σηματοδοτούν τη δημιουργία εσόδων επί των κεφαλαιουχικών δαπανών και κατ’ επέκταση την εμφάνιση κερδών που έχουν άμεση αντανάκλαση στην επίδοση της μετοχής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT