Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν και χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, παρατείνοντας περαιτέρω τη δυναμική εκκίνηση της χρονιάς για δεύτερη συναπτή εβδομάδα. Κύριος παράγοντας αισιοδοξίας στην αγορά είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας της Κίνας καθώς και τα ενθαρρυντικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που καλλιεργούν προσδοκίες πως οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι εφεξής επιθετικές στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1%, ενώ την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, την Παρασκευή, έκλεισε την καλύτερη εβδομάδα των εννέα τελευταίων μηνών χάρη σε μια σειρά από θετικές οικονομικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη. Ανάμεσά τους η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις μονάδες παραγωγής της Ευρωζώνης και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που αναπτερώνουν τις ελπίδες των Ευρωπαίων ότι η ύφεση θα είναι ηπιότερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και θα υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Σε συνδυασμό, άλλωστε, με την επιβράδυνση που κατεγράφη στις αυξήσεις μισθών στις ΗΠΑ υποχώρησε η ανησυχία πως η ΕΚΤ και η Federal Reserve θα προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Και τέλος, η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, Γερμανία, που σημείωσε τον Νοέμβριο αύξηση ελαφρώς μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, με την είδηση να δίνει ώθηση στον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,25%. Παράλληλα, με μικρά κέρδη 0,33% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου και με κέρδη 0,68% ο CAC 40 του Παρισιού.

Πλέον εκτιμάται ότι η ύφεση θα είναι ηπιότερη της αναμενομένης, κάτι που ενισχύει τα χρηματιστήρια.

Σχολιάζοντας το κλίμα στην αγορά, ο Ντάνι Χιούζον, οικονομικός αναλυτής της AJ Bell, επισημαίνει πως τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο κλίμα «που δημιουργήθηκε τη περασμένη εβδομάδα, όταν όλα έδειχναν πως η ύφεση στην Ευρώπη δεν θα είναι τόσο βαθιά και τόσο παρατεταμένη όσο είχαμε εκτιμήσει αρχικά».

Ο κλάδος που κατέγραψε σημαντικά κέρδη ήταν αυτός των κατασκευαστικών και των υλικών κατασκευών, που έκλεισε με άνοδο 2,4%. Η ελβετική βιομηχανία υλικών για υδραυλικά συστήματα Geberit σημείωσε άνοδο 4,3% δίνοντας ώθηση στον κλάδο. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Goldman Sachs που αναβάθμιζε τη μετοχή της εταιρείας σε «ουδέτερη», ενώ πριν συνιστούσε στους επενδυτές την πώλησή της. Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία φέρουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη να ανακάμπτει για τρίτο συναπτό μήνα τον Ιανουάριο και να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT