Χρηματιστήριο: Σε υψηλά 11 μηνών, με ώθηση από τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Σε υψηλά 11 μηνών, με ώθηση από τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,20% και διαμορφώθηκε στις 962,84 μονάδες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Διατήρησε το καλό ξεκίνημα της νέας χρονιάς το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει ανοδικά «κοιτώντας» τις 970 μονάδες και να κινείται σε υψηλά 11 μηνών, ακολουθώντας το γενικότερο θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές χάρη και στο «άνοιγμα» της οικονομίας της Κίνας.

Σημαντικές στηρίξεις προσέφεραν οι τραπεζικοί τίτλοι, με τον κλαδικό δείκτη να αναρριχάται πάνω από τις 700 μονάδες για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς και επιλεγμένα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,20% στις 962,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 142,96 εκατ. ευρώ χάρη και στο πακέτο της Mytilineos.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 2.340,56 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,89% στις 1.453,47 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η Αθήνα ακολούθησε το γενικότερο θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Βιοχάλκο με άνοδο της τάξης του 3,54%, και ακολούθησαν στο +2,72% η ΔΕΗ, στο +2,40% η Titan και στο +2,31% η Aegean, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν Motor Oil και Σαράντης. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Mytilineos και ΕΥΔΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 3,54% στις 701,75 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 7,01%, την Πειραιώς κατά 4,07%, την Εθνική Τράπεζα κατά 2,08% και τη Eurobank κατά 1,68%.

Οπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ, το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να «χτίζει» στην καλή παρακαταθήκη του προηγούμενου έτους, με τα πολυετή υψηλά του Γενικού Δείκτη να βρίσκονται σε απόσταση βολής και να αποτελούν ρεαλιστικό στόχο για τη συνέχεια. Το υπάρχον ανοδικό μομέντουμ θα επιβεβαιωθεί περαιτέρω με πιθανή ανοδική διαφυγή υπέρ των 970 μονάδων. Ακόμη και αν το διεθνές κλίμα είναι αντίξοο, εντέλει τα θεμελιώδη μεγέθη μιας καλής ελληνικής εισηγμένης θα συνεχίσουν να της επιτρέπουν να διαφοροποιηθεί, να πάει «κόντρα στο κύμα» και να υπεραποδώσει, όπως προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance υπογραμμίζει πως το σημαντικό είναι ότι πλέον η αγορά έχει επιχειρηματικά νέα καθημερινά, ενώ σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές εταιρείες δείχνουν ότι το ενδιαφέρον είναι συνεχώς αυξανόμενο για το μέλλον. «Καλώς ή κακώς οι επενδυτές έρχονται συνήθως όταν η αγορά ανεβαίνει», σημειώνει χαρακτηριστικά. Η ελληνική αγορά, τουλάχιστον στο εσωτερικό της, είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το 2013, όπου και κορύφωσε στις 1.390 μονάδες. Εκτοτε είχαμε μικρότερες εισροές στις ΑΜΚ των τραπεζών το 2016 και τέλος το προεκλογικό 2019, όταν κάποια κεφάλαια τοποθετήθηκαν περιμένοντας σημαντική άνοδο. Η ορμή όμως ανακόπηκε από την πανδημία αλλά και τον πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT