Υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη

Υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι απαιτείται επείγουσα διεθνής δράση για τον μετριασμό των κινδύνων μιας ύφεσης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ προειδοποίησε ότι εάν επιμείνουν τα μεγάλα πλήγματα στην παγκόσμια οικονομία, τότε ενδέχεται να διολισθήσει και σε ύφεση.

Υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την πλειονότητα των χωρών, αλλά και ευρύτερων γεωγραφικών ζωνών ανά τον κόσμο, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πλέον ανάπτυξη κατά μόλις 1,7% για το τρέχον έτος. Πρόκειται δηλαδή για μείωση κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τις προβλέψεις στις οποίες είχε προβεί τον περασμένο Ιούνιο. Στην περίπτωση που το σενάριο αυτό πραγματοποιηθεί, θα αποτελεί μάλιστα την τρίτη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριάντα ετών, μετά την ύφεση του 2009 και του 2020. Επίσης, αναθεώρησε επί τα χείρω και τις προβλέψεις για το 2024.

Ανάμεσα στους σημαντικότερους λόγους για την υποβάθμιση των προβλέψεων για φέτος, η Παγκόσμια Τράπεζα επικαλείται τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις αλλά και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Επίσης, στη σχετική έκθεση, η επίδοση του 2023 αποδίδεται και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και στη μείωση των επενδύσεων διεθνώς. Παράλληλα η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι η μεγάλη αδυναμία σε ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε. κλιμακώνει τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φτωχότερα κράτη. Παρότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιέσεις γίνονται εντονότερες και οι κεντρικές τράπεζες υποχρεώνονται να ανεβάσουν τα επιτόκια ταχύτερα από το προσδοκώμενο.

«Ο συνδυασμός χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, επιβολής περιοριστικής νομισματικής πολιτικής αλλά και των υψηλών επιπέδων χρέους είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων και να πυροδοτήσει χρεοκοπίες. Απαιτείται επείγουσα διεθνής δράση για τον μετριασμό των κινδύνων μιας παγκόσμιας ύφεσης και υψηλού χρέους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι είναι ανάγκη να επικεντρωθεί η προσοχή των αρχών και να επιβληθούν ρυθμίσεις στα εξής επίπεδα:

Οι αρμόδιοι φορείς σε κάθε χώρα οφείλουν να διασφαλίσουν ότι κάθε μέτρο στήριξης εστιάζει στις ευάλωτες ομάδες.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα πρέπει να παραμείνουν στο επίπεδο του στόχου των κεντρικών τραπεζών.

Τα χρηματοπιστωτικά συστήματα πρέπει να συνεχίσουν να είναι ανθεκτικά.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί, τέλος, ότι απαιτείται σημαντική αύξηση στις επενδύσεις προς αναπτυσσόμενα κράτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT