Μικρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανικής Federal Reserve, που επανέλαβαν ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμείνουν πιθανώς σε επίπεδα πάνω από το 5% για το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Οι δηλώσεις αυτές αντέστρεψαν το αισιόδοξο κλίμα που επικρατούσε όσο οι επενδυτές είχαν επικεντρωθεί στην τελευταία εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα. Νωρίτερα επικρατούσε η προσδοκία πως η Fed θα προχωρήσει με ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στην υπερδύναμη έχει ήδη εμφανίσει σημάδια αποκλιμάκωσης. Αναμένεται, άλλωστε, να εμφανίζει μεγαλύτερη υποχώρηση όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα η επόμενη έκθεση.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,57%, χάνοντας σημαντικό τμήμα από τα κέρδη που είχε συγκεντρώσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις από την πρώτη ημέρα του νέου έτους. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη σημείωσαν των εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων, των κατασκευαστικών και των εταιρειών λιανικών πωλήσεων. Παράλληλα ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,39% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με μικρή υποχώρηση 0,12%. Τέλος, ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με απώλειες 0,55%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,57%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις για τους ευρωπαϊκούς τίτλους, καθώς οικονομολόγοι της Goldman Sachs ανέφεραν χθες ότι δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη, καθώς στα τέλη του 2022 η οικονομία της απεδείχθη πιο ανθεκτική από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά και η Κίνα έχει αποσύρει την πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό ταχύτερα από το αρχικό της χρονοδιάγραμμα. Ετσι το ΑΕΠ της αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 0,6% σε ετήσια βάση, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για συρρίκνωση 0,1%. Οικονομολόγοι προειδοποιούν πάντως πως στη διάρκεια του χειμώνα η ανάπτυξη θα είναι αναιμική εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αλλά εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και θα υποχωρήσει γύρω στο 3,25% στα τέλη του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT