Χρηματιστήριο: Παρέμεινε άνω των 960 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Παρέμεινε άνω των 960 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Με οριακή πτώση κατά 0,06% ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Σταθεροποιητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το ανοδικό σερί, αν και οι πιέσεις ενδοσυνεδριακά ήταν έντονες σε αρκετούς τίτλους ενώ οι αγοραστές κινήθηκαν επιφυλακτικά, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα των 960 μονάδων και ανοιχτό τον δρόμο προς τις 970 μονάδες.

Οπως σημειώνουν πάντως εγχώριοι αναλυτές, η περαιτέρω άνοδος από τα τρέχοντα επίπεδα δεν θα είναι εύκολη και θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη συμπεριφορά του τραπεζικού δείκτη, αλλά και επιλεγμένων blue chips που συσσωρεύουν εδώ και μερικές εβδομάδες. Βραχυπρόθεσμα, η Depolas Investment Services συνιστά έτσι προσοχή και προς το παρόν αναθεωρεί ελαφρώς το εκτιμώμενο εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη μεταξύ των 980 και 890 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06% στις 962,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,26 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 2.334,26 μονάδες, ενώ με πτώση 0,26% στις 1.449,66 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,26 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Titan με άνοδο της τάξης του 4,54% και ακολούθησε στο +2,05% η Σαράντης, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν Ελλάκτωρ και Quest. Στον αντίποδα, πτώση 2,51% σημείωσε η Βιοχάλκο, ενώ απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Aegean, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Autohellas.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε επίσης σταθεροποιητικά στις 701,68 μονάδες (-0,01%) με την Πειραιώς να ξεχωρίζει με κέρδη 3,46%, ενώ απώλειες 0,58% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, στο -0,52% έκλεισε η Eurobank και στο -0,44% η Alpha Bank.

Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, που αναμένεται να σημειώσει βελτιωμένες επιδόσεις στη λειτουργική κερδοφορία του το 2023, ενώ δεν αποκλείονται και μεταβιβάσεις ποσοστών του ΤΧΣ σε ιδιώτες, το Χ.Α. κατέγραψε θετικές επιδόσεις στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Η υπέρβαση των 950 μονάδων οδηγεί στην αναμέτρηση με την περιοχή των 971-973 μονάδων όπου στις 11 Φεβρουαρίου 2022 είχε καταγραφεί η υψηλότερη περυσινή επίδοση, όπως επισημαίνει. Τα συναλλακτικά δεδομένα ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν ευνοούν την άμεση ευόδωση του εγχειρήματος καθώς ο τριψήφιος τζίρος συντελείται μόνο με τη βοήθεια πακέτων, πάντως η διατήρηση θετικής ψυχολογίας μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου στο εγγύς μέλλον.

Αλλωστε, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη συγχρονιστεί με τις διεθνείς εξελίξεις. Ο πληθωρισμός υποχωρεί (στο +7,6% τον Δεκέμβριο κατά τη Eurostat), ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή των εκλογών θα γίνει στις αρχές Απριλίου και το ύψος της αύξησης του βασικού μισθού κυριαρχεί στις συζητήσεις. Ωστόσο, οι επιχειρηματικές ειδήσεις είναι πυκνές (επικείμενο deal της ΔΕΗ για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών στα Καμένα Βούρλα από τον όμιλο Μήτση, υλοποίηση τουριστικού project στους Πεταλιούς από την Grivalia), ενώ η Société Generale δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα τον Απρίλιο, ενόψει των θετικών εξελίξεων στο δημόσιο χρέος (δραστική υποχώρησή του ως ποσοστό του ΑΕΠ), καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT