Νέες εκτιμήσεις για τις τιμές αερίου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Ο συνδυασμός του εξαιρετικά θερμού καιρού και της ισχυρής εξοικονόμησης ενέργειας που προκάλεσε απότομη πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου TTF από τα μέσα Δεκεμβρίου, κατά 36% και στα 74 ευρώ/MWh, οδηγεί την Goldman Sachs να αλλάξει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της αγοράς. Ετσι, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της, η πληρότητα αποθήκευσης στο τέλος Μαρτίου εκτιμάται στο 52% από 33% πριν. Αυτό το υψηλότερο επίπεδο αποθήκευσης για τον χειμώνα σημαίνει πως η τιμή του TTF το πρώτο τρίμηνο θα κινηθεί στα 70 ευρώ/MWh από 75 ευρώ που ανέμενε πριν. Επιπλέον, τα υψηλότερα αναμενόμενα επίπεδα αποθήκευσης στο τέλος Μαρτίου μειώνουν σημαντικά την καταστροφή της ζήτησης που απαιτείται για την αναπλήρωση της αποθήκευσης το καλοκαίρι. Ετσι, η Goldman μειώνει την πρόβλεψή της και για την τιμή του TTF το καλοκαίρι, κατά 80 ευρώ και στα 100 ευρώ/MWh.

Με το «δεξί» μπήκε η χρονιά για τις αερομεταφορές

Ανοδική υπήρξε η πορεία της επιβατικής κίνησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 23.000 πτήσεις ανά ημέρα, δηλαδή 7% και 16% περισσότερες, συγκριτικά με μία εβδομάδα πριν και το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίσης, 9 στις 10 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης πραγματοποιούν περισσότερες πτήσεις, συγκριτικά με το 2022. Ryanair και Turkish Airlines εμφανίζουν τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης πτητικής δραστηριότητας σε εβδομαδιαία βάση σύγκρισης.

Αγορά 2 εκατ. δικαιωμάτων προτίμησης από τη Winex

Με στόχο τη διασφάλιση της επιτυχίας τής εν εξελίξει αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, ο μεγαλομέτοχος της Winex Investments, συμφερόντων των κ. Γ. Καϋμενάκη, Δημ. Μπάκου και Αλ. Εξάρχου, προχώρησε χθες στην απόκτηση 2 εκατ. δικαιωμάτων προτίμησης, αντί συνολικού ποσού 0,43 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η Winex έχει δεσμευθεί εγγράφως για την απόκτηση αδιάθετων έως και 15 εκατ. ευρώ. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης ολοκληρώνεται στις 25 Ιανουαρίου. 

Προτάσεις του εμπορικού κόσμου για τις Κυριακές

Περιθώριο για βελτιώσεις μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή εκτιμά ο εμπορικός κόσμος ότι υπάρχει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Δύο από τις προτεινόμενες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις Κυριακές είναι οι εξής: πρώτον, αντί τα καταστήματα να ανοίγουν την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, να ανοίγουν την τελευταία, όπως έγινε πρόσφατα, προκειμένου να συνδυάζονται με την Black Friday. Δεύτερον, αντί να ανοίγουν την πρώτη Κυριακή του Μαΐου να ανοίγουν μια επιπλέον Κυριακή κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων. 

Αναμένει διψήφια αύξηση πωλήσεων

Μπορεί ο Απόστολος Βακάκης να είναι γνωστός για τον κυνισμό και την γκρίνια του, αλλά αυτή τη φορά τα χαμόγελα περισσεύουν στο Μοσχάτο, την έδρα της Jumbo. Κι αυτό διότι οι πωλήσεις του 2022 εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά διψήφιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2021, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχουν ξεπεράσει ακόμη και αυτές του 2019, προ πανδημίας δηλαδή. Πληρέστερη εικόνα αναμένεται προσεχώς, όταν η Jumbo ανακοινώσει τις πωλήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο, που θα υπάρχει και μια πρώτη εκτίμηση για το σύνολο της χρονιάς που έκλεισε. Πού αποδίδεται η επιτυχημένη χρονιά; Στο γεγονός, φυσικά, ότι δεν υπήρχαν περιορισμοί στις αγορές από φυσικά καταστήματα, αλλά και στο ότι ο όμιλος επέλεξε να μην αγοράσει προϊόντα τα οποία θεωρούσε υπερτιμολογημένα, ακόμη και αν προέρχονταν από προμηθευτές με τους οποίους είχε πολυετή συνεργασία, και προτίμησε για τα ράφια των καταστημάτων πιο συμφέρουσες λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT