37,1 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση 321 δικαστικών φορέων

37,1 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση 321 δικαστικών φορέων

Την πανελλαδική αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της Δικαιοσύνης ανέλαβε να υλοποιήσει η εταιρεία Intrasoft-Netcompany

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης θα συμβάλει η β΄ φάση του έργου αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ), που ανέλαβε να υλοποιήσει η εταιρεία Netcompany-Intrasoft. Πρόκειται για έργο ύψους 37,1 εκατ. ευρώ, που έχει τριετή χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και περιλαμβάνει την αναβάθμιση και ενοποίηση του πληροφοριακού συστήματος σε 321 δικαστικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Το καλοκαίρι του 2014, αρκετά χρόνια πριν από την εξαγορά της –τον Οκτώβριο του 2021– από τη δανέζικη Netcompany, η Intrasoft είχε αναλάβει και την πρώτη φάση της αναβάθμισης του πληροφοριακού συστήματος 41 δικαστικών φορέων, που αποτέλεσε έργο 15,7 εκατ. ευρώ. Η πρώτη αυτή φάση είχε δημιουργήσει ένα κεντρικό ομογενοποιημένο σύστημα και οδήγησε στην ίδρυση της ψηφιακής πύλης πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης www.solon.gov.gr, μέσω της οποίας κατέστη εφικτή η ενημέρωση, μεταξύ άλλων, για την πορεία των υποθέσεων, όπως και για τα πινάκια των επόμενων 15 ημερών. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα άμεσης άντλησης στατιστικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Ταυτόχρονα έγινε δυνατή η ενημέρωση για βασικά στοιχεία μιας υπόθεσης, όπως σε ποιον δικαστή έχει χρεωθεί, αν έχουν εκδοθεί πρακτικά κ.λπ.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης αποτελεί ορόσημο για τη χώρα μας. Εδώ και δεκαετίες η εταιρεία μας πραγματώνει με επιτυχία τις ψηφιακές φιλοδοξίες δημοσίων φορέων σε Ελλάδα και Ευρώπη με γνώμονα τους πολίτες», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft. Η ολοκλήρωση της β΄ φάσης του έργου εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, ενώ θα επιτρέψει την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για πολίτες και επιχειρήσεις.

Οπως έχει αναφέρει ο ΣΕΒ, βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών αξιοποίησης των λύσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η στρατηγική ένταξή τους στις προσπάθειες οργανωτικής αναβάθμισης των δικαστηρίων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 800.000 ανθρωποημέρες, 235 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο και να αυξηθεί ο ρυθμός επίλυσης των υποθέσεων έως 100%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, βάσει στοιχείων για το 2019, εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 640 ημέρες για την εκδίκαση υπόθεσης στον πρώτο βαθμό (αστική ή εμπορική).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT