Ο οδικός χάρτης αναζήτησης στρατηγικών επενδυτών από το ΤΧΣ

Ο οδικός χάρτης αναζήτησης στρατηγικών επενδυτών από το ΤΧΣ

Για να διαθέσει σημαντικά πακέτα μετοχών που έχει στις τράπεζες

3' 32" χρόνος ανάγνωσης

Στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά πακέτα των μετοχών του, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ήδη ιστορικό επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, family offices κ.λπ.), καθώς και άλλους επενδυτές εκτός του τραπεζικού τομέα με σημαντική τεχνογνωσία «ευνοεί» το ΤΧΣ στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στις οποίες διαθέτει ποσοστά. Αυτό αναφέρει η στρατηγική που δημοσιοποιήθηκε χθες από το Ταμείο, στην οποία διακρίνονται δύο βασικές μορφές διάθεσης μετοχών:

• Μέσω κεφαλαιαγοράς, που περιλαμβάνει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης (accelerated book building, dribble out κ.α.) ή συνδυασμό αυτών.

• Μέσω ιδιωτικής πώλησης, που ευνοεί τη διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών –άνω του 5%– ή την απευθείας διάθεση του συνόλου των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο σε μια τράπεζα.

Η αποεπένδυση θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Την απόφαση για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για κάθε τράπεζα θα λάβει το Ταμείο, αξιολογώντας τα οφέλη κάθε μεθόδου αλλά και τον χρόνο που απαιτεί κάθε τύπος συναλλαγής για να ολοκληρωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο το Ταμείο μπορεί να εξετάσει και το ενδιαφέρον ή την προσφορά αυτόκλητου επενδυτή, αλλά σύμφωνα με όσα προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης δεν θα προχωρήσει σε διμερή διαπραγμάτευση χωρίς να προηγηθεί ανταγωνιστική διαδικασία. Οπως διαβεβαιώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος, «η αποεπένδυση θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και το Ταμείο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις ζυγίζοντας την ταχύτητα με την οικονομική αποδοτικότητα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας».

Το ΤΧΣ στοχεύει στην αποεπένδυση σε ορίζοντα τριετίας, αλλά «δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονισμό ή αλληλουχία συναλλαγών», προκειμένου, όπως σημειώνεται, «να μην επιβαρυνθεί η εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου του». Οπως σημειώνει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ηλίας Ξηρουχάκης, «οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βελτίωσαν θεαματικά τις επιδόσεις τους και κρίνονται έτοιμες να κινηθούν δυναμικά τα επόμενα χρόνια προς όφελος των μετόχων τους, του δημοσίου συμφέροντος, της περαιτέρω ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας και φυσικά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Στη στρατηγική αποσαφηνίζεται επίσης ότι οι μεμονωμένες συναλλαγές δεν αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες που θα σχεδιαστούν, αλλά το Ταμείο οφείλει να παρακολουθεί τις συνθήκες των αγορών πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση και να αξιολογήσει εάν οι συνθήκες επιτρέπουν την εκτέλεση μιας συναλλαγής.

Η πώληση ενός μεγάλου πακέτου (μερίδιο άνω του 5% ή το πλήρες μερίδιο εάν το ΤΧΣ κατέχει λιγότερο από 5%) σε μόνο έναν επενδυτή μπορεί να προκύψει από μια αυτόκλητη προσφορά που έγινε στο Ταμείο από «καλή τη πίστει» δυνητικό επενδυτή, την απόφαση του Ταμείου να ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία πώλησης ή να προσεγγίσει άμεσα έναν δυνητικό επενδυτή το ίδιο το Ταμείο. Στην περίπτωση που θα λάβει μια αυτόκλητη προσφορά, το Δ.Σ. του ΤΧΣ θα κληθεί να αξιολογήσει ότι ο δυνητικός επενδυτής είναι σε θέση να την ολοκληρώσει και όπως διευκρινίζεται «η απόφαση ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη συναλλαγή θα ληφθεί μόνο εάν κατά την εκτίμηση του Ταμείου ο δυνητικός επενδυτής δεν αναμένεται να λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών ή δεν έχει παράσχει επαρκή στοιχεία ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει την απόκτηση των μετοχών της τράπεζας».

Η διάθεση, όπως σημειώνεται, θα λάβει τη μορφή είτε διμερούς συζήτησης, ακολουθούμενης από ανταγωνιστική διαδικασία, είτε δημοπρασίας έπειτα από επίσημη διαδικασία πώλησης. Το Ταμείο θα αποφασίσει, ύστερα από συζήτηση με τον σύμβουλο διάθεσης, στην αρχή της διαδικασίας ποια μορφή επιθυμεί να ακολουθήσει για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Εάν οι συζητήσεις είναι επιτυχείς, το Ταμείο θα υπογράψει με τον επενδυτή μια υπό όρους συμφωνία που θα αντικατοπτρίζει τους συμφωνηθέντες όρους και θα επιτρέπει στο ΤΧΣ να αναζητήσει εναλλακτικές προσφορές για μια περίοδο 4 έως 8 εβδομάδων. Σε αυτή την περίπτωση το ΤΧΣ θα δημοσιοποιήσει τους όρους της καταρχήν συμφωνίας και θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη που είναι διατεθειμένα να προσφέρουν καλύτερους όρους να απευθυνθούν στον σύμβουλο διάθεσης. Μετά την παραλαβή των ανταγωνιστικών προσφορών, το Ταμείο θα αξιολογήσει ποιες αποτελούν «καλή τη πίστει» προσφορές, δίνοντας πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες με τον πρώτο πλειοδότη. Εάν δεν ληφθεί καλύτερη προσφορά μέχρι το τέλος της επιτρεπόμενης περιόδου, η συμφωνία με τον πρώτο πλειοδότη θα καταστεί δεσμευτική για το ΤΧΣ, ενώ εάν το Ταμείο λάβει μια ανταγωνιστική προσφορά καλύτερη από αυτήν που έκανε ο πρώτος πλειοδότης, θα δοθεί η ευκαιρία στον πρώτο να βελτιώσει την προσφορά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT