Αυξήσεις μισθών έως και 40% από την ιαπωνική Fast Retailing

Αυξήσεις μισθών έως και 40% από την ιαπωνική Fast Retailing

Ο όμιλος λιανικού εμπορίου ενισχύει σημαντικά τις αποδοχές των υπαλλήλων του

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Στην Ιαπωνία, μια χώρα της οποίας οι πολίτες βιώνουν πτώση του επιπέδου διαβίωσης εδώ και δέκα χρόνια, ένας κολοσσός στο πεδίο του λιανικού εμπορίου αποφασίζει να κάνει τη διαφορά ως προς τις αποδοχές των εργαζομένων του. Πρόκειται για τη Fast Retailing, που βρίσκεται πίσω από τα δημοφιλή εμπορικά σήματα ενδυμάτων Uniqlo και Theory, η οποία και προχωρεί σε σημαντικές αυξήσεις μισθών από φέτος.

Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού εάν οι αυξήσεις των μισθών συνεχίσουν να υπολείπονται των αυξήσεων των τιμών, προειδοποίησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν το moneyreview.gr και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων της έως και 40%, αναγνωρίζοντας ότι τα «επίπεδα αποδοχών παρέμειναν χαμηλά» στη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Αυτό θα αφορά τους υπαλλήλους στα κεντρικά γραφεία και τα τμήματα εκείνα που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία των ανά τον κόσμο κεντρικών γραφείων της εταιρείας, καθώς και τους υπαλλήλους που εργάζονται στα καταστήματα», ανέφερε η Fast Retailing. Η απόφαση λαμβάνεται λίγες ημέρες αφότου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα κάλεσε τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να επιταχύνουν τις αυξήσεις στους μισθούς για τους εργαζομένους. Προειδοποίησε ότι η οικονομία κινδυνεύει να περιπέσει σε στασιμοπληθωρισμό εάν οι αυξήσεις των μισθών συνεχίσουν να υπολείπονται των αυξήσεων των τιμών. Συν τοις άλλοις, η πρωτοβουλία της Fast Retailing ίσως στρέψει την προσοχή των αρμοδίων στους μισθούς ενόψει του εαρινού γύρου διαπραγματεύσεων. Ωστόσο δεν είναι πιθανό άλλοι όμιλοι να προβούν σε τέτοιας κλίμακας αυξήσεις όπως η Fast Retailing. Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών μισθών εδώ και περισσότερα από οκτώ χρόνια. Η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει τις συνθήκες για τους εργαζομένους, που ήδη αντιμετωπίζουν το υψηλότερο κόστος ζωής, στο οποίο και πρέπει να αντεπεξέλθουν καθώς έχουν ακριβύνει πλέον τα πάντα. Στην πρωτεύουσα, το Τόκιο, ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 4% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ήτοι πάνω από το 3,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Αυτό ήταν «το υψηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura σε σχετική έκθεσή τους. Από μέρους της η Fast Retailing παρατηρεί ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στην απόφαση για την αύξηση των μισθών, ωστόσο η εταιρεία θέλει κυρίως να ευθυγραμμίσει τις αποδοχές των υπαλλήλων της με τα παγκόσμια πρότυπα για να μπορέσει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ο όμιλος λιανικής αναμένεται να θέσει σε ισχύ τους νέους μισθούς από τον Μάρτιο. Ο αρχικός μισθός για τους πτυχιούχους πανεπιστημίου θα αυξηθεί κατά περίπου 18%, ενώ οι νέοι διευθυντές καταστημάτων θα δουν μια αύξηση αποδοχών περίπου 36%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT