Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές

Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Επέστρεψαν χθες σε ανοδική πορεία οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα και αναμένεται να καταδεικνύουν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα στοιχεία θα κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve και το πόσο επιθετικές θα είναι οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ετσι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησε αισιοδοξία για την αναμενόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,71%. Οι σημαντικότερες μετοχές που καθόρισαν τη χθεσινή άνοδο ήταν εκείνες των τραπεζών αλλά και των εταιρειών εμπορευμάτων όπως η Shell Plc. Παράλληλα, πάντως, με κέρδη 1,10% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης και με κέρδη 0,80% ο CAC 40 του Παρισιού.

«Βουτιά» 5,2% στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2021.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, εξάλλου, παραμένει ανάμεσα στους σημαντικότερους δείκτες σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά την απόδοσή του τους τελευταίους 12 μήνες, αν και τα κέρδη που έχει συγκεντρώσει από την αρχή του έτους ήταν λιγότερα από εκείνα του πανευρωπαϊκού δείκτη Eurostoxx 600, που έκλεισε χθες με άνοδο 0,43%.

Τα κέρδη του έχουν συγκεντρωθεί εν τω μέσω μιας περιόδου αναταραχής στα χρηματιστήρια με την κρίση του κόστους διαβίωσης, τον υψηλό πληθωρισμό και τις συχνές απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στις βιομηχανίες της Βρετανίας, πλήττοντας, έτσι, τις δημόσιες υπηρεσίες της. Στο μεταξύ, αιφνιδίασε χθες τους αναλυτές της αγοράς η αιφνίδια πτώση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, που μετά από μαζικές πωλήσεις μετοχών έκλεισε με απώλειες 5,2% καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2021. Ο εν λόγω δείκτης έχει συγκεντρώσει απώλειες 16% μετά το ρεκόρ που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα και εμφανίζει τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα σε όλους τους δείκτες από την αρχή του έτους. Ειδικότερα η μετοχή της Turkish Airlines, που το περασμένο έτος ήταν η καλύτερη ως προς την απόδοσή της, αλλά και η μετοχή της Aklbank, ήταν αυτές που ευθύνονται κυρίως για σημαντική υποχώρηση. Οι μετοχές τους υποχώρησαν κατά 11% και 18%, αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT