Χρηματιστήριο: Στη ζώνη των 960 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Στη ζώνη των 960 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης

Οριακή άνοδος 0,15% στο Χ.Α., ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80,57 εκατ. ευρώ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Διστακτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών για άλλη μία συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ήπια κέρδη στη ζώνη των 960 μονάδων και τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής έπειτα από την υπεραπόδοση του προηγούμενου διαστήματος.

Οπως σχολιάζει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments, η ζώνη των 950-970 μονάδων παραμένει το ισχυρότερο επίπεδο αντίστασης της αγοράς από το 2014, ενώ σε αντίστοιχο κομβικό σημείο βρίσκεται και ο τραπεζικός δείκτης, όπου στις 710-750 μονάδες κρίνεται η μακροχρόνια πτωτική τάση από την ανακεφαλαιοποίηση του 2016. Μια υπέρβαση των 750 μονάδων θα αλλάξει άρδην την εικόνα των τραπεζών, υποστηρίζοντας έτσι την κατοχύρωση τετραψήφιων μονάδων του Γενικού Δείκτη έπειτα από μία επταετία.

Μεγάλο ερώτημα ωστόσο παραμένει εάν αυτές οι μακροχρόνιες, κρίσιμες αντιστάσεις μπορούν να διασπαστούν ανοδικά υπό τις παρούσες μακροοικονομικές συνθήκες και ενόψει εθνικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,15% στις 963,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80,57 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 2.340,96 μονάδες, ενώ στο +0,15% και στις 1.451,86 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Θετικά μηνύματα από τους διεθνείς αναλυτές για την πορεία του Χ.Α.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Jumbo, Ελλάκτωρ και Titan στο +4,17%, το +3,74% και το +2,99% αντίστοιχα, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι HELLENiQ ENERGY (-3,24%) και Σαράντης (-3,01%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 700,52 (-0,17%), με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 0,91% και τη Eurobank κατά 0,61%, ενώ απώλειες 2,35% κατέγραψε η Πειραιώς και 1,05% η Alpha Bank.

Τα μηνύματα πάντως των διεθνών οίκων τις πρώτες ημέρες του έτους για την πορεία του Χ.Α. είναι αισιόδοξα, έπειτα από την υπεραπόδοση που σημείωσε το 2022 έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών. Ειδικότερα, σε νέες εκθέσεις τους οι HSBC και Wood εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές για τις ελληνικές μετοχές το 2023, με στήριξη από την ανθεκτικότητα και τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου.

Κατά την HSBC, η Ελλάδα είναι μια φθηνή αγορά μακροπρόθεσμα που στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση και έτσι διατηρεί τη θετική στάση της στις ελληνικές μετοχές. Επειτα από μια μακρά ύφεση, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι ελπιδοφόρες, όπως τονίζει, ενώ οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο του ελληνικού story.

Από την πλευρά της και η Wood τονίζει πως παραμένει θετική για τις ελληνικές μετοχές και αναμένει ότι η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί λόγω της ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών και της ισχυρής βελτίωσης της κερδοφορίας στον μη χρηματοπιστωτικό κλάδο. Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για τις προοπτικές του Χ.Α., σε αυτούς τοποθετεί την αστάθεια που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τις εκλογές, την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η οποία μπορεί να προκαλέσει κύμα διάθεσης μετοχών στην αγορά, ασκώντας έτσι πιέσεις στις τιμές τους (αν και μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει θετικό παράγοντα), και τους παγκόσμιους μακροοικονομικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT