300.000 συντάξεις εκδόθηκαν το 2022

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερες από 500.000 κύριες συντάξεις εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τους τελευταίους 24 μήνες, ενώ σχεδόν 300.000 από αυτές εκδόθηκαν μόλις τους τελευταίους 12 μήνες. Επίσης, οι χρόνοι απονομής μιας σύνταξης έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στους δύο μήνες, με την ημερήσια παραγωγή συντάξεων να ξεπερνάει τις 1.250 σήμερα από 500 που εκδίδονταν το 2019. Το 86% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2022 έχει εκκαθαριστεί και η πλειονότητα αυτών που εκκρεμούν αφορά το γ΄ τρίμηνο του έτους. Από το 2021, δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη μόλις 7.500. Πρόκειται κυρίως για σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις με μη διευθετημένες οφειλές, σε δικαστική εκκρεμότητα, με απουσία ιατρικής γνωμάτευσης ή αιτήσεις για τις οποίες δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ο e-ΕΦΚΑ πλέον «παράγει» συντάξεις και όχι καθυστερήσεις, λέει ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

Πρόστιμα 33.000 ευρώ στην Hellenic Train

Νέα πρόστιμα επιβάλλει η ΡΑΣ στην Hellenic Train. Επειτα από τη διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων σε πέντε αμαξοστοιχίες που εκτελούσαν δρομολόγια του προαστιακού Αθήνας, η αρχή σιδηροδρόμων διαπίστωσε καθυστερήσεις στην επικαιροποίηση των πιστοποιητικών μηχανοδηγών με ευθύνη της Hellenic Train. Λόγω των παραβάσεων επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 33.000 στην εταιρεία, με τη ΡΑΣ να διευκρινίζει πως η ευρωπαϊκή άδεια μηχανοδήγησης εκδίδεται από τη ΡΑΣ, ενώ το πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται το τροχαίο υλικό που επιτρέπεται να μηχανοδηγεί ο κάτοχός του, εκδίδεται από τη σιδηροδρομική επιχείρηση.

Ψηφιοποιείται το αρχείο του υπουργείου Ναυτιλίας

Σε περίπου 6.455 χαρτοκιβώτια φυλάσσονται οι περισσότερες από 8,4 εκατ. σελίδες του αρχείου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η ψηφιοποίηση του αρχείου θα επιτευχθεί μέσω του έργου, ύψους 7,7 εκατ. ευρώ, που έχει δημοπρατήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τη 14η Φεβρουαρίου. Ο ανάδοχος θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο σε διάστημα 27 μηνών.

Μεικτά μηνύματα για την οικονομία

Mεικτά μηνύματα για την πορεία της οικονομία το δ΄ τρίμηνο εκπέμπονται από τους δείκτες που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες, σημειώνει η Eurobank στο δελτίο της «7 Ημέρες οικονομία».  Χαρακτηριστικά, επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης του πληθωρισμού στην ενέργεια, αν και παρέμεινε υψηλός στο 7,6%. Από την άλλη πλευρά, οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας PMI μεταποίησης και οικονομικού κλίματος κινήθηκαν πτωτικά το δ΄ τρίμηνο. Την ίδια ώρα, ο δείκτης παραγωγής μεταποίησης της ΕΛΣΤΑΤ συνέχισε να κινείται ανοδικά Οκτώβριο και Νοέμβριο και, τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορευματικών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 27,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT