Σε τροχιά ανόδου το τελευταίο δίμηνο η τιμή του χρυσού

Σε τροχιά ανόδου το τελευταίο δίμηνο η τιμή του χρυσού

Αγγίζει τα 1.900 δολ. η ουγγιά, ορατό το ενδεχόμενο να εκτοξευθεί στα 2.000 δολ.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Σε ανοδική πορεία που θυμίζει το άλμα του 2020 έχει μπει η τιμή του χρυσού εδώ και δύο μήνες, καθώς το λαμπερότερο των πολύτιμων μετάλλων έχει σημειώσει άνοδο 15% από τις αρχές Νοεμβρίου. Η τιμή του αγγίζει τα 1.900 δολάρια η ουγγιά και είναι στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει από τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Η ανοδική του πορεία των τελευταίων δύο μηνών σηματοδοτεί την καλύτερη επίδοση που έχει καταγράψει από το 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε τεκτονικούς κραδασμούς στις αγορές ανά τον κόσμο οδηγώντας το παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο στα 2.000 δολάρια η ουγγιά. Ο παράγοντας που του δίνει μεγάλη ώθηση αυτή τη φορά είναι η προσδοκία της αγοράς ότι τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην υπερδύναμη και κάποια αποδυνάμωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας θα οδηγήσουν την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ σε ηπιότερες κινήσεις. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν μάλιστα πως αν τα στοιχεία που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα εμφανίζουν υποχώρηση του πληθωρισμού, θα ενθαρρύνουν όσους προβλέπουν ήπιες κινήσεις της Fed και η τιμή του χρυσού μπορεί να υπερβεί τα 1.900 δολάρια η ουγγιά. Και δεν λείπουν εκείνοι που εκτιμούν ότι αφ’ ης στιγμής έχει ήδη βρεθεί σε αυτό το επίπεδο, είναι ορατό στον ορίζοντα το ενδεχόμενο να εκτοξευθεί η τιμή του χρυσού και πάλι στις 2.000 η ουγγιά.

Ο παράγοντας που δίνει μεγάλη ώθηση στον χρυσό είναι η προσδοκία της αγοράς για ηπιότερες κινήσεις της Fed στο κόστος δανεισμού.

Τα υψηλά επιτόκια καθιστούν τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό ως επένδυση επειδή σε αντίθεση με τα ομόλογα, το πολύτιμο μέταλλο δεν προσφέρει αποδόσεις. Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς που μίλησαν για το θέμα στους Financial Times, αν η Federal Reserve προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αλλά με ρυθμούς χαμηλότερους σε σύγκριση με άλλες κεντρικές τράπεζες όπως, για παράδειγμα, σε σύγκριση με την ΕΚΤ, ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις στο δολάριο που έχει γνωρίσει μεγάλη άνοδο φέτος. Οταν όμως αποδυναμώνεται το δολάριο, παίρνουν ώθηση οι τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, καθώς καθίστανται λιγότερο ακριβά εκτός ΗΠΑ. Στη διάρκεια του περασμένου έτους οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σημαντικά από τον Μάρτιο και μετά, οπότε είχαν σημειώσει μεγάλη άνοδο. Αιτία ήταν οι συντονισμένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, που αύξησαν επανειλημμένως το κόστος του δανεισμού για να ανακόψουν την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, όμως, την υποχώρηση της τιμής του χρυσού προκαλούσε η άνοδος του δολαρίου που ενισχυόταν επί μήνες, αντανακλώντας την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό, με τη ζήτηση για το μέταλλο να έχει υποχωρήσει για δεύτερο συναπτό έτος. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το περασμένο έτος οι επενδυτές πούλησαν τίτλους που στηρίζονται από την κατοχή χρυσού αξίας 3 δισ. δολαρίων. Μείωσαν, έτσι, κατά 3,4% την αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε χρυσό που στα τέλη Δεκεμβρίου έφτανε σε παγκόσμιο επίπεδο στα 202,7 δισ. δολάρια. Μιλώντας στους Financial Times, αναλυτές της αγοράς εκφράζουν την εκτίμηση ότι και πάλι οι τιμές του χρυσού παραμένουν σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα, δεδομένου του πόσο γρήγορα έχει αυξήσει τα επιτόκια η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Ανάμεσα στους παράγοντες που έχουν κρατήσει συγκριτικά ψηλά την τιμή του χρυσού, είναι οι εκτεταμένες αγορές του μετάλλου από κεντρικές τράπεζες αλλά και η αυξημένη ζήτηση από μικροεπενδυτές που στράφηκαν στον χρυσό καθώς υποχωρούσαν ταχύτατα οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τα κρυπτονομίσματα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, για παράδειγμα, ανακοίνωσε προ ημερών ότι τον Δεκέμβριο αγόρασε 30 τόνους χρυσού, ενώ τον Νοέμβριο είχε αγοράσει 32 τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT