Επιλεκτικές κινήσεις στο Χ.Α. από επενδυτές, οριακή άνοδος

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χ.Α. από επενδυτές, οριακή άνοδος

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 964,26 μονάδες, με κέρδη μόλις 0,06%

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Συντήρηση δυνάμεων συνεχίζει να καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ήπιες μεταβολές και με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις. Και αυτό συμβαίνει κόντρα στη θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες χθες έλαβαν ώθηση και από τα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ, αλλά και από το ράλι που καταγράφεται στα ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να έχει υποχωρήσει σε χαμηλά ενός μηνός (4,02%). Τα εταιρικά αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου 2022, που σταδιακά ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα, αλλά και εκείνα του α΄ τριμήνου 2023 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και η επενδυτική κοινότητα δεν θα ανταμείψει συνολικά και σημαντικά τις αποτιμήσεις μέχρι τότε, σημειώνει η Depolas Investment Services, εξηγώντας την τάση σταθεροποίησης που καταγράφει το Χ.Α. στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,06% στις 964,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,24 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 2.340,25 μονάδες, ενώ με μικρή άνοδο 0,03% στις 1.452,27 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στον τραπεζικό κλάδο.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο πέντε τίτλοι, με τις Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ξεχωρίζουν με κέρδη 4,37% και 4,18% αντίστοιχα, ενώ στο +1,21% ακολούθησε η Jumbo και κάτω του 1% ήταν η άνοδος σε ΤΙΤΑΝ και Βιοχάλκο. Στον αντίποδα, πτώση 1,04% σημείωσε η Aegean και ακολούθησαν ΟΛΠ στο -0,99%, Coca-Cola στο -0,9% και Motor Oil στο -0,89%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 702,73 μονάδες, με την Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 0,86%, τη Eurobank 0,35%, την Alpha Bank 0,18% και την Εθνική να κλείνει στο +0,15%. Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει αποτελέσει τον πρωταγωνιστή των επιδόσεων του Χ.Α., λόγω και των εξελίξεων με την έγκριση από το ΤΧΣ της διαδικασίας αποεπένδυσής του από τις συστημικές τράπεζες. Οπως σημείωσε η Morgan Stanley, μπορεί βραχυπρόθεσμα να ασκηθούν πιέσεις στις τιμές των μετοχών τους λόγω της υπερπροσφοράς που θα δημιουργηθεί στην αγορά από την αποεπένδυση, ωστόσο στη συνέχεια θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου, αλλά και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της ελληνικής αγοράς, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ, σε συνέχεια της περυσινής υπεραπόδοσης του Χ.Α. αφομοιώνεται και «ψηλώνει» ο πήχυς των προσδοκιών για τη βελτίωση και διατηρησιμότητα των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων. Αντίστοιχα θα συνυπολογιστεί η διασύνδεση των προοπτικών με τον οικονομικό κύκλο, εν μέσω πληθωρισμού και πιθανόν υψηλότερης αβεβαιότητας για την καταναλωτική ζήτηση. Εκτιμώντας ότι η μάχη κατά του τιμαρίθμου θα έχει πολλά ακόμη «επεισόδια», οι «στοιχηματισμοί» στις μετοχές θα κριθούν στη «σκακιέρα» των επιτοκίων, αφουγκραζόμενοι τα όποια στοιχεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Σε επίπεδο Χ.Α., όπως εκτιμά, ο Γενικός Δείκτης συντομότατα θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση είτε υπέρ της ανοδικής διάσπασης των πολυετών υψηλών αντιστάσεων είτε υπέρ της κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών και της εσωστρέφειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT