Νέα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ

Νέα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ υποχώρησαν τον Δεκέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) σε 25 μ.β. Χαρακτηριστικά, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022 (-0,1%), με τον ετήσιο πληθωρισμό να υποχωρεί από 7,1% σε 6,5%, ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2021, κυρίως ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των τιμών ενέργειας. Νέα επιβράδυνση κατέγραψε και ο δομικός πληθωρισμός, σε 5,7% από 6,0% ετησίως, κυρίως λόγω της νέας υποχώρησης της συνιστώσας των αγαθών (-0,3% μηνιαίως) η οποία αντανακλά την πτώση της ζήτησης για διαρκή αγαθά, τη συνεχιζόμενη ομαλοποίηση του προτύπου καταναλωτικών δαπανών μετά την απόσυρση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, καθώς και τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Αντιδρώντας στη νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι επενδυτές αναθεώρησαν ανοδικά την πιθανότητα για αύξηση 25 μ.β. στο βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στην επόμενη συνεδρίαση της Fed (31 Iανουαρίου-1 Φεβρουαρίου) στο 90%. Παράλληλα, μετρίασαν την εκτίμησή τους για το επίπεδο του τερματικού επιτοκίου (στο 4,91% το οποίο αναμένεται τώρα να σημειωθεί τον Ιούνιο), καθώς και για το επίπεδο στο οποίο αναμένεται να βρεθεί το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο τέλος του 2023 (στο 4,40%, δηλαδή ακόμη χαμηλότερα από την εκτίμηση της Fed στο 5,1%, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις της τον Δεκέμβριο). Η εξέλιξη αυτή ευνόησε τις αγορές σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, με την απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου να υποχωρεί προσωρινά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου (4,11%) πριν ενισχυθεί μερικώς την επόμενη ημέρα στην περιοχή του 4,15%, παραμένοντας όμως περίπου 22 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. Στις αγορές συναλλάγματος, η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων καθώς και το βελτιωμένο κλίμα στις περισσότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, είχαν ως αποτέλεσμα την άσκηση ισχυρών πιέσεων στο δολάριο. H ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε πάνω από την περιοχή του 1,08 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022, ενώ η ισοτιμία δολ./γιεν υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 130 για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022, εν μέσω φημολογιών για ενδεχόμενη νέα απρόσμενη αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT