Χρηματιστήριο: Στο 1,78% τα εβδομαδιαία κέρδη

Χρηματιστήριο: Στο 1,78% τα εβδομαδιαία κέρδη

Με άνοδο 0,43% και τζίρο 87,99 εκατ. έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Μικρά κέρδη κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ακολουθώντας την επιφυλακτικότητα που κυριάρχησε και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία που έδειξαν υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, για ενδείξεις στο πόσο μακριά θα φθάσει η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στον χορό των αποτελεσμάτων του δ΄ τριμήνου 2022 των εταιρειών, που μόλις ξεκίνησε.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 968,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 87,99 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 2.346,22 μονάδες, στο +0,79% και στις 1.463,77 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 705,73 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Σαράντης και Βιοχάλκο με ράλι 4,92% και 4,4%, ενώ ακολούθησαν με κέρδη 3,66% η Quest και 3,6% η Motor Oil.

Από τις αρχές του νέου έτους το Χ.Α. καταγράφει αποδόσεις (+4,15%) σχεδόν ίσες με το σύνολο της περυσινής χρονιάς.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,78%, και ο τραπεζικός κατά 4,12%.

Αν «η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί», τότε το 2023 μας επιφυλάσσει μεγάλες χρηματιστηριακές συγκινήσεις, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στις πρώτες εννέα συνεδριάσεις της χρονιάς, όπου ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει απόδοση σχεδόν όση είδαμε το 2022. Εφθασε μέχρι και τρεις μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά του 2022, τα οποία είναι και υψηλά οκτώ ετών, με μία μόλις αρνητική συνεδρίαση.

Μοναδική παραφωνία σε αυτή την πληθωρική εικόνα ανόδου είναι ο τζίρος, ο οποίος υπολείπεται κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών των αντίστοιχων εννέα συνεδριάσεων του 2022. Βέβαια υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί για να θεωρηθεί ότι αυτή θα είναι η επικρατούσα εικόνα που θα έχει το ταμπλό σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αποτελεί ωστόσο ένα πρώτο δείγμα γραφής των προσδοκιών για το πού «ποντάρει» η αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT