Παράθυρο για νέες παροχές από την πτώση της τιμής φυσικού αερίου

Παράθυρο για νέες παροχές από την πτώση της τιμής φυσικού αερίου

Προεκλογικό δώρο στην κυβέρνηση μπορεί να αποδειχθούν οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, αφού –εφόσον διατηρηθούν– μειώνουν την ανάγκη στήριξης των τιμολογίων ρεύματος, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για άλλες παροχές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Προεκλογικό δώρο στην κυβέρνηση μπορεί να αποδειχθούν οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, αφού –εφόσον διατηρηθούν– μειώνουν την ανάγκη στήριξης των τιμολογίων ρεύματος, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για άλλες παροχές.

Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου σημείωνε χθες ότι με τις σημερινές τιμές των 60 ευρώ/MWh ίσως και να μη χρειασθεί καθόλου να χρησιμοποιηθούν για επιδοτήσεις τα 600 εκατ. ευρώ που είχε προβλέψει γι’ αυτόν τον σκοπό στο αποθεματικό του ο προϋπολογισμός, ο οποίος είχε συνταχθεί με παραδοχή για υπερδιπλάσια τιμή φυσικού αερίου. Επίσης, οι χαμηλότερες τιμές αερίου μπορεί να προσθέσουν 0,5 έως 1 μονάδα στο ΑΕΠ. Ομως, πρόσθεσε, ακόμη είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν ο χειμώνας και ο πόλεμος. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου θα φανούν στις τιμές του ρεύματος τον Φεβρουάριο, με βάση το σύστημα που ακολουθείται στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, μειωμένο κατά 0,2-0,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,6% του ΑΕΠ, είναι πιθανό να κλείσει το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσής του. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 6,6 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8,5 δισ. ευρώ, κάτι που συνιστά μήνυμα στις αγορές, σύμφωνα με την πηγή του οικονομικού επιτελείου. Η τάση αυτή δείχνει μια βελτίωση έναντι του στόχου κατά 0,2%-0,3% του ΑΕΠ, ενώ άλλο ένα 0,3% του ΑΕΠ είναι πιθανό να προστεθεί αν η Eurostat συνυπολογίσει στο 2022 τα έσοδα από την τελευταία δόση επιστροφής των SMPs και ANFAs, που δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί. Διαφορετικά, αυτά θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα του 2023, για το οποίο ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

Ενδεχομένως να μη χρησιμοποιηθούν για επιδοτήσεις τα 600 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

«Τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, «είναι με ασφάλεια συμβατά με τον στόχο για το έλλειμμα που έχει τεθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Θα πρέπει να αναμένουμε και την εκτέλεση των εσόδων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, καθώς και τις σχετικές, δημοσιονομικές προσαρμογές που πραγματοποιεί η Eurostat για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη».

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 55,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 180 εκατ. ευρώ ή 0,3% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Αν, όμως, ληφθεί υπόψη η παράταση που δόθηκε στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023, η πραγματική αύξηση των εσόδων είναι ακόμη μεγαλύτερη, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Οι δαπάνες, από την άλλη, ανήλθαν σε 71,3 δισ., μειωμένες κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ ή 2,7% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων, αυτό οφείλεται στη μη απορρόφηση μέρους των πιστώσεων που είχαν διατεθεί από το αποθεματικό για διαδικαστικούς λόγους. Υποεκτέλεση 591 εκατ. ευρώ εμφανίζεται και στις πληρωμές επενδυτικών δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT