Ομόλογα: Πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για το 2023

Ομόλογα: Πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για το 2023

Mε κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου, στόχος η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης

Την πρεμιέρα της στις αγορές πραγματοποιεί σήμερα η Ελλάδα για το 2023 –εκτός απροόπτου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες– με κοινοπρακτική έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς στρατηγικής που ακολουθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενόψει των περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων που αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και των εθνικών εκλογών οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν μεταβλητότητα και αστάθεια στην αγορά.

Η Ελλάδα ακολουθεί έτσι πληθώρα άλλων χωρών της Eυρωζώνης που βγήκαν στις αγορές αυτόν τον μήνα, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το 40%-50% του συνόλου των φετινών εκδόσεων θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τη διαδικασία της έκδοσης έχουν αναλάβει έξι διεθνείς τράπεζες, οι Barclays, BofΑ Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale, ενώ το νέο ομόλογο θα λήγει στις 15 Ιουνίου 2033.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Στόχος είναι η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, με το τελικό ποσό να διαμορφώνεται ωστόσο ανάλογα με τις προσφορές που θα υποβληθούν από τους επενδυτές, με δεδομένο και ότι στα τέλη του μήνα λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ. Πάντως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να αντλήσει μεγάλα ποσά, καθώς για το σύνολο του έτους ο δανεισμός από τις αγορές έχει τεθεί στα 7 δισ. ευρώ – και στα 8 δισ. ευρώ εάν προκύψει έκδοση πράσινου ομολόγου.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη προχω- ρήσει σε εκδόσεις, με τη ζήτηση να είναι αρκετά ισχυρή.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο, αυτό τοποθετείται στο 4,6%-4,7% (έναντι 4,15% που διαμορφώθηκε χθες η απόδοση του υφιστάμενου 10ετούς της Ελλάδας), δηλαδή περίπου 185-195 μονάδες βάσης πάνω από το μέσο swap του ευρώ, που κινείται στο 2,75%. Ωστόσο, το πραγματικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί κάτω του 3%, χάρη στη στρατηγική διαχείρισης χαρτοφυλακίου που έχει εφαρμόσει ο ΟΔΔΗΧ, καταφέρνοντας να υπεραντισταθμίσει τον επιτοκιακό κίνδυνο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος στο 10% του ΑΕΠ (από 15% περίπου το 2022) και στη συνέχεια θα μειωθούν σημαντικά περαιτέρω.

Ο ΟΔΔΗΧ κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να περιμένει άλλο για να βγει στις αγορές, παρά το γεγονός ότι στα τέλη του μήνα αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση της χώρας για το 2023 από τον οίκο Fitch, με αναλυτές να μην αποκλείουν την αναβάθμιση η οποία και θα βελτιώσει την εικόνα των ελληνικών ομολόγων. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε εξάλλου να αποτελέσει αφορμή για μια δεύτερη «έξοδο».

Αλλωστε, οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη τους έξοδο στις αγορές για φέτος, με τη ζήτηση να είναι αρκετά ισχυρή (αν και η πρόσφατη έκδοση 20ετούς της Ιταλίας δεν τα πήγε και τόσο καλά). Το γενικό περιβάλλον της αγοράς υποστηρίχθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ, ο οποίος υποχώρησε κάτω από το 10% τον Δεκέμβριο, αν και οι επενδυτές εξακολουθούν να «βλέπουν» το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,5% τουλάχιστον (από 2% σήμερα).

Μεγάλες εκδόσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες και από Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ε.Ε., Γαλλία, Ιταλία μεταξύ άλλων.

Οι εκλογές

Στο «μυαλό» του ΟΔΔΗΧ υπάρχουν φυσικά και οι εθνικές εκλογές. Με δεδομένο ότι η εκλογική διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρος και να προκαλέσει ένα διάστημα αστάθειας στην αγορά, όπως έχουν επισημάνει και οι διεθνείς οίκοι, είναι λογικό να προτιμήσει να καλύψει σημαντικό μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του έτους εμπροσθοβαρώς. Η Moody’s σε νέα έκθεσή της επανέλαβε πως οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι είναι υψηλότεροι για τις χώρες που πλησιάζουν σε εκλογές, ειδικά σε αυτές με ήδη ασταθή πολιτική δυναμική ή με κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις, όπως η υψηλή εισοδηματική ανισότητα και η ανεργία των νέων, που είναι ξεκάθαρα ορατές και αποτελούν μείζονα ζητήματα στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Ιταλία. Πάντως ο οίκος τόνισε πως η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα καταγράψουν ανάπτυξη το 2023 έναντι του 60% των χωρών της Ευρωζώνης που θα βρεθούν σε ύφεση, ενώ εκτίμησε πως η χώρα μας θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους διεθνώς το 2019-2023, καθώς θα διαμορφωθεί στο 162,9% με σωρευτική πτώση 18%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT